en-USnb-NO

Nyheter

Peder Evjen – pensjonist med mange «jern i ilden»

Peder Evjen – pensjonist med mange «jern i ilden»

Author: Åsmund Snøfugl/Wednesday, October 3, 2018/Categories: Startsiden, Melhus rundt

Rate this article:
No rating
Pensjonisttilværelsen fyller han med dans, dugnadsarbeid, skotthyll, og han er instruktør for å lære folk å holde balansen. Ellers er han til god hjelp når noen av de ni barnebarna trenger en håndsrekning. Nå fyller han 80 år, og innrømmer at han ikke sitter mye i ro.

AV JENS GRANØIEN
Det var en stor barneflokk som vokste opp i Evjengrenda på den tida Peder var unge. Peder hadde fem søsken, på nabogården var det fem unger. Noen var selvsagt litt eldre enn andre, men stort sett var de relativt jevnaldrende. Peder var en av de yngste.
Vi treffer ham hjemme på Nordtun, han har bygd hus på heimgården som en eldre bror Elias overtok etter foreldrene. I dag er det Peder sin sønn Svein som driver jorda. Peder har gjøremål i dag også, og tida blir derfor tilmålt, han skal på Bruatunet å gi instruksjon i hvordan eldre folk skal lære seg å holde balansen. Det er viktig. Først vil vi at han skal fortelle fra sin barndom, og hva han har gjort senere i livet.
Lekte bondegård
På den tida han vokste opp fikk ikke ungene aktivitetene tilrettelagt sånn som i dag.
- Det var ikke tilrettelagt aktiviteter for ungene da jeg vokste opp, vi måtte finne på ting sjøl. Vi gikk på skolen tre dager i uka, og fikk god til lek og aktivitet hjemme, sier Peder.
Skolen var Valdum skole. Skolen lå to og en halv kilometer hjemmefra, og ungene gikk til skolen. Når de ikke var på skolen, husker Peder spesielt at ungene om sommeren lagde minihersjer. Graset klipte de med saks, og Peder hadde selv laget ei sleprive som brukt til å frakte graset fram til hesjene med. Så ble graset tørket og kjørt inn på låven.
- Vi lekte minigård, minnes han. – Vi var i Grinnisbekken og fiska, og fikk småfisk. Etter hvert som vi ble større fiska vi i elva. Vi var også med i fjøset, og når vi ble større måtte vi ta vår tørn i arbeidet på gården, forklarer Peder.

Bildet: En hobby som Peder Evjen har hatt i mange år er å dreie ting av tre. Hjemme har han mange dreide ting, men han har både solgt og gitt bort dreide gjenstander som han har laget.

Les mer i Gaula.

Number of views (595)/Comments ()

Tags:

Siste nummer

GULA-T1-HOV-190515-01