en-USnb-NO

Nyheter

SKULPTØR OG KERAMIKER STEINAR GARBERG: Kunstneren bak «Lisbet Nypan» med nye og store prosjekter

SKULPTØR OG KERAMIKER STEINAR GARBERG: Kunstneren bak «Lisbet Nypan» med nye og store prosjekter

Author: Åsmund Snøfugl/Wednesday, January 30, 2019/Categories: Startsiden, Melhus rundt

Rate this article:
5.0
Hun er hans største skulpturelle kjærlighet. Lisbet Nypan fikk til slutt evig oppreisning fra bålbrent heks til stolt kvinne. Nå skinner hun av skjønnhet og den raushet mange takket henne for.
Og nå står nye kunstprosjekt for tur for Steinar Garberg. – Jeg skal levere hoppbilder som viser utvikling og stilarter til toppidrettssenteret ved verdenscupen i Granåsen i mars, og VM 2025. Det er en anerkjennelse å få slike oppdrag, sier han.

V ÅKE NORD
Men det er bare en del av de kommende planene.
–Jaaaa…det andre store prosjektet, som nok vil skape stor oppmerksomhet, er per i dag hjemlig, smiler han.
Den svært kreative Leinstrand-oppvokste skulptøren er grundig fascinert av mennesker som flyr høyt og gjerne langt med ski på fotan.

Sjelden bredt repertoar
Han har det i seg fra tidlig alder.
Både når det gjelder fysisk og skapende aktivitet i lærer-hjemmet på Leinstrand.
Derfra og frem til i dag er det nesten uoverskuelig mye som rommer mellom permene til en beskrivelse av Steinar Garberg. Derfor velger vi å ta store kliv i livs-terrenget til kunstneren, med noen pauser i betydningsfulle eller oppsiktvekkende lokasjoner når vi orienterer i tilværelsen til mangesidige Leinstrandingen.
Oppvekstbygda betyr fortsatt veldig mye?
– Ja, jeg er virkelig Leinstrand i sjel og hjerte selv om jeg funnet en yndlingsplass her i Børsa, sier han og ser ut over fjorden fra kjøkkenvinduet på Øvre Skoglykkja.
På visittkortet står det «skulptur keramikk».
Noe som foregår praktisk i atelieret, ut fra kunstnerens evne til å omvandle inspirationer fra mennesker og livet, til skulpturer og keramiske uttrykk.

Unik evne
Observasjonene løper fra øye og opplevelser og gis evig liv i materialene via fingrenes følsomme formning av karaktertrekk til mennesker og sammenheng.
Det er lett å ane en kjærlighet til motivene og pasjon for fag og materiale.
Men vi blir denne dagen ikke sluppet inn i atelieret, da det for tiden «er altfor rotet der».
Den ligger kloss til bolighuset der fruen Jorun er i full gang i arbeidsrommet sitt.

Bildet: Hverdagens helter og personligheter. – Jeg er nok mest opptatt av hverdagens helter, mennesker som har levd og fått sin personlighet av kårene som ofte kunne ha vært harde, sier Steinar Garberg om figurene sine som kan være arbeidshelter, mennesker i hverdagslivet. Og den kjente «Godt følge» til første skoledagen.

Les mer i Gaula.

Number of views (424)/Comments ()

Tags:

Siste nummer

GULA-T1-HOV-190515-01