en-USnb-NO

Nyheter

Havnekaptein Svein Fagerdal har ansvar for fartøyene under NATO-øvinga

Havnekaptein Svein Fagerdal har ansvar for fartøyene under NATO-øvinga

Redaktør: Åsmund Snøfugl/31. oktober 2018/Kategorier: Startsiden, Melhus rundt

Ranger denne artikkel:
Ingen rangering
Svein Fagerdal gikk gradene fra sjøgutt via 1. styrmann til havnekaptein. Har ansvaret for fartøyene i forbindelse med NATO-øvelsen Svein Fagerdal fra Melhus har ansvaret for å ta i mot Nato-landene sin flåtestyrke som har anløp i Trondheim. Så langt har 16 fartøyer vært innom, og det har vært travle tider på havna i Trondheim i forbindelse med NATO-øvelsen Trident Juncture.

AV JENS GRANØIEN
Svein Fagerdal er født og oppvokst på Melhus, i dag bor han på Rønningsgjerdet i Melhus. Han har gått gradene innenfor det maritime, og har vært havnekaptein ved Trondheim havn de siste fire år.
Det som er spesielt med jobben som havnekaptein i disse dager er å ta i mot alle fartøyene som deltar i NATO-øvelsen Trident Juncture. Havnekapteinen karakteriserer det som et puslespill å få det til å gå opp, uten at den normale havnetrafikken blir berørt. Men han sier at det har gått bra så langt.

Reiste til sjøs som ung gutt
Svein Fagerdal har mesteparten av sitt yrkesaktive liv jobbet innenfor det maritime. Som 15-16 åring reiste han, som så mange andre i den alderen på den tida til sjøs. Han gikk tre måneders sjøkurs, for så å gå om bord i utenriksfart hos Nordenfjeldske dampskipsselskap. Det var ofte en blanding av eventyrlyst, en lyst til å oppleve verden, og selvsagt behovet for en jobb for å tjene egne penger, at unge gutter reiste på sjøen i en kortere eller lengre periode.
Svein Fagerdal fikk smaken på sjølivet. Han tok utdannelse som styrmann, og etter tre år, avbrutt av en periode for å opparbeide seg fartstid, var han utdannet førstestyrmann.
– Jeg starta på botnen som smører, og gikk gradene til maskin og dekk helt opp til styrmann.
Til sammen ble det tolv år på sjøen. I sju – åtte år reiste han alene fram til fram til 1980.

Bildet: Jobben hans går ut på å gi havneplass til alle slags typer båter som kommer til havna. I det siste har militære farkoster dominert. I bakgrunnen en portugisisk og en dansk fregatt, side om side på Nyhana.

Les mer i Gaula.

Antall (520)/Kommentarer ()

Tag:

Siste nummer

GULA-T1-HOV-190515-01