X

Responsive image

Nyheter
OLA NÆVE  – sprek  og engasjert veteran

OLA NÆVE – sprek og engasjert veteran

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, June 10, 2020/Categories: Startsiden, Nyheter

Vi møter Ola hjemme på Korsvegen en liten uke før han fyller 70. De fleste forbinder vel Ola med Hølonda Auto, busselskapet der han tilbrakte de fleste av sine yrkesaktive år. Men Ola har også vært en engasjert kar i det lokale kulturlivet på Hølonda og har sittet i utallige styrer og komitéer. Og når vi treffer han er han mest opptatt av å vise fram det han har samlet av historiske gjenstander fra bygda.

AV EIVINN TAXT

Ola er oppvokst på Stor-Næve, en gård som ligger helt på grensa mellom Melhus og Meldal. Nabogården, Litj-Næve, ligger i Meldal, mens Stor-Næve ligger i Melhus. Han viser ivrig fram et maleri av et drap på 14 – 1500-tallet som skal gi forklaringa på at grensa ligger akkurat her. Den som stod for drapet kom fra Stor-Næve. Han ble fradømt retten til å gå til kirke og benytte kirkens tjenester, noe som ville resultere i en slags bannlysing. Løsningen ble å trekke mot Hølonda, hvor han fikk disse rettighetene, og slik kunne bli frelst likevel. 

    En god historie, kanskje ikke historisk korrekt, og bildet stikker han unna igjen, ikke noe ha hengende fram, mener han, karen med kniven i handa, og alt….

    Men huset og buer og garasje og uthus er alle fulle av historiske gjenstander som han viser fram og forklarer bruken av. Dette engasjerer helt tydelig, og som pensjonist er han ikke redd for å ha for lite å bruke tida på. Kona Liv stikker hodet innom og bekrefter at det ikke er så altfor mye å se til han Ola. 

 

Kone, barn og barnebarn

Ola forteller at oppveksten på Næve har preget han. Det var små forhold i den lille grenda, og bare det å komme til Korsvegen og se butikker, biler og sykler var stort, som å komme til byen, for oss fra Næve det. Han har et nært forhold til bygda fortsatt og ikke minst gården, som i dag drives av sønnen John Olav og svigerdatter Stine Lillebudal. Og fortsatt er han en ivrig elgjeger og med på jaktlaget på Næve hver høst.

    Sjøl drev ikke Ola gården i mange år. Faren hans drev den til han var bortimot 80. Da var Ola sjøl i 50-åra og fullt aktiv i Hølonda Auto. Han hadde ikke lyst til å gå i gang med store investeringer. Ikke lenge etter, i 2002, ble det til at sønnen tok over, sammen med kona Stine, som var fra nabogården Litj-Næve. John Sundset, en ordrapp kar i bygda, kommenterte at: Ja, ja, kan jo si han har vært «utabygdes» han og da. Ola er kjapp med å legge til at det var John Olav selv som ville ta over, og det var ikke å komme i ettertid å si at han var blitt påprakka gården!

     Gården er i dag en storgård, drifta slått sammen med Litj-Næve, og med to kyllingfjøs og kyr. Med to barn, Eivind og Martin, var det travelt på Næve, og Ola var ikke tung å be om han hadde tid mellom slagene.

Bilde: 

Ola med uniformslua fra Hølonda Auto.

Les mer i Gaula

Print

Number of views (1442)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co