X

Responsive image

Nyheter
Steinar på versefot etter kjente stier

Steinar på versefot etter kjente stier

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, July 1, 2020/Categories: Startsiden, Nyheter

Steinar Nyland kom denne uka med boka “På heimveg”. Dette er ei bildebok, der Liv Aspehol fra Dovre og Steinar Nyland har fotografert fjell og skog, store sjøer og små detaljer i Dovre og Lesja.

Og til hvert bilde har Steinar laget en kommentar i dikts form. Det hele blir ei vandring gjennom barndommens rike, skildret med vakre bilder og gode kommentarer.

AV ÅSMUND SNØFUGL Steinar Nyland er en kjent melhusbygg. Han har vært aktiv på mange felt i bygda, der han har bodd i 45 år. I idrettsarbeidet, organisasjonslivet, i politikken har han engasjert seg og gitt viktige bidrag.Nå er han leder i bygdas største sangkor,Melhus pensjonistkor. Han har med andre ord tråder inn i mange områder i lokalsamfunnet, og kjenner mye folk.

Men Steinar er ikke fra Melhus, han var i utgangspunktet heller ikke trønder.Han er født og oppvokst i Lesja, bygda som er den øverste både i Gudbrandsdalen og Romsdalen. Mellom fjell, skog og dalsider hadde han barndommen sin. Han ble født den siste dag i februar 1942. Han forteller at da han kom til verden, og mor Jenny trodde hun var ferdig med fødselen, sa jordmora at det er enda en her. Og dermed kom søster Hjørdis til. Tvillingene var nummer tre og fire, og ble de siste i søskenflokken på Nylendet. På garden var det kyr, sauer, geiter, høns, hest, kaniner og griser. Steinar likte godt arbeidet og stellet med dyra.Han kjørte mye med hest i tidlig alder og brakte høyet med hesten foran vogna inn på låven. Om sommeren var mor og unger med på setra, mens far var igjen heime og tok seg av det som var der. Kyr og geiter ble med til setra, sauene beitet i utmarka. Og kvar sommer mens de

barn og ungdom var tvillingene på setra. Dit kom først geitene, de var tretti i tallet, og mens mor vaska rundt i seterhusa før kyrne kom etter, var det Steinar og Hjørdis som

hadde ansvaret for å ta ut ut og inn geitene og mjølke dem. Når mor var ferdig med rengjøringsarbeidet, var det hun som tok seg av mjølkinga av både gjeter og kyr, og det ble friere liv i fjellheimen. Barndommens dager i grenda og på setervollen skapte en glede over landskap og natur. I Lesja-traktene er det vakkert. Slakke lier og høge topper, skog og sjøer. Steinar ble glad i

naturen og liker seg mellom furutrea og oppe på fjellvidda. På garden var det bestandig noe å finne på og ta del i. Alltids var det arbeidsoppgaver for både store og små.Men for ungene også mye frihet.

Bilde: Steinar Nyland viser fram boka “På heimveg”.med bilder og dikt fra kjente trakter.

Les mer i Gaula

Print

Number of views (906)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co