En visdom som ikke kan leses i bøker, kan leses i roser, skriver Andrè Bjerke, og kanskje er det noe i det...
Jeg møter lederen for Norsk Roseforening, avdeling Trøndelag; Marit Oddveig Eggen heime i hennes hage ved Husaby i Skaun.
AV RITA ELVIRA HUSBY
Norsk Roseforening hadde ingen egen avdeling i Trøndelag. Det var først høsten 2019 at Marit Oddveig Eggen, Dina Merete Johansen og Hallvard Selbæk gikk sammen og startet den Trønderske avdelingen.
Det startet med at Marit og Dina var pås besøk hjemme hos Hallvard i Lensvik for å se på hans praktfulle rosehage. Han har enormt mange roser, forteller Marit. Og da var det bestemt.
Marit som opprinnelig er fra Melhus, men som nå kaller seg skauning etter mange år i bygda, ble leder av den trønderske avdelingen. Marit og Dina arbeider sammen på Ekra, mens Hallvar var kunde på gartneriet.
Siden vi startet opp for snart et år siden, har vi prøvd å holde dette igang, sier Marit.
Medlemstur
Nå i sommer hadde de den førstemedlemsturen som gikk til Stadsbygda og til prestegårdshagen. Det var Johan Rein som var vertskap for medlemsturen til den trønderske avdelingen. Prestegårdshagen har over 80 sorter roser, og ikke nok med det – det er tre roser av samme sort, så det er ganske mange roser i hagen. Og dette er gamle historiske roser.
Det var utover på 1720-tallet at det først ble plantet noe i prestegårdshagen på Stadsbygda. Prost Mikael Stub som ble innsatt som sogneprest i bygda i 1721 plantet flere ask og eiketrær i hagen og på kirkegården for forbedre omgivelsene. To av askene står fortsatt i dag. Det ble anlagt en parklignende hage på tidlig 1800-tallet. Hagen var tydelig preget av fransk og engelsk hagearkitektur med spaserganger og et vell av rosetrær og andre prydbusker. ”Et paradis og en Edens hage” er ord som er beskrevet om denne hagen som rommer mye historie og gamle planter og roser.
Hvor mange medlemmer er dere nå i den Trønderske avdelingen?
– Vi er ca 60 medlemmer nå, men vi ønsker seg stadig flere, sier lederen.
– Hvilke medlemsfordeler er det ?
– De får et medlemsblad ”Roseblaet” fire ganger i året, forelesninger og medlemsturer.
Det første møtet vi hadde som nyetablert avdeling, var om grupperinger av roser. Ja, for det er jo mange grupperinger forteller Marit glødende, det er bl.a Canadiske, historiske, slyngroser og buskeroser. Du kan gå videre å lære hvem som har foredlet de forskjellige rosene. Så du kan gå temmelig dypt.
De hadde også medlemsmøte i juni med handledag på Ekra, der medlemmene fikk rabatter. Det ble også en forelesning av Hallvard Selbæk som snakket om historiske roser.
Marit forteller et kommer ca 20-30 medlemmer på møtene og det må man si er bra med tanke på at de er forholdsvis nyetablert.
Det skal være et høstmøte i oktober, da kan medlemmene komme med ønsker om hvilke spesielle rosesorter som bør handles inn på Ekra. Folk er interessert i litt spesielle roser, litt andre roser enn det du får tak i på et vanlig hagesenter med et ”vanlig” sortiment.