X

Responsive image

Nyheter
Marit Eggen  leder i Roseforeningen

Marit Eggen leder i Roseforeningen

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, August 5, 2020/Categories: Startsiden, Nyheter

En visdom som ikke kan leses i bøker, kan leses i roser, skriver Andrè Bjerke, og kanskje er det  noe i det...

Jeg møter lederen for  Norsk Roseforening, avdeling Trøndelag; Marit Oddveig Eggen heime i hennes hage ved Husaby i Skaun.

AV RITA ELVIRA HUSBY

Norsk Roseforening hadde ingen egen avdeling i Trøndelag. Det var først  høsten 2019 at Marit Oddveig Eggen, Dina Merete Johansen og Hallvard Selbæk gikk sammen og startet den Trønderske avdelingen. 

  Det startet med at Marit og Dina var pås besøk hjemme hos Hallvard  i Lensvik for å se på hans praktfulle rosehage. Han har enormt mange roser, forteller Marit.  Og da var det bestemt. 

    Marit som opprinnelig er fra Melhus, men som nå kaller seg skauning etter mange år i bygda,  ble leder av den trønderske avdelingen. Marit og Dina arbeider sammen på Ekra, mens Hallvar var kunde på gartneriet. 

    Siden vi startet opp for snart et år siden, har vi prøvd å holde dette igang, sier Marit.

 

Medlemstur

Nå i sommer hadde de den førstemedlemsturen som gikk til Stadsbygda og til prestegårdshagen. Det var  Johan Rein som var vertskap for medlemsturen til den trønderske avdelingen.           Prestegårdshagen  har over 80 sorter roser, og ikke nok med det – det er tre roser av samme sort, så det er ganske mange roser i hagen.  Og dette er gamle historiske roser. 

    Det var utover på 1720-tallet at det først ble plantet noe i prestegårdshagen på Stadsbygda.  Prost Mikael Stub som ble innsatt som sogneprest i bygda i 1721 plantet flere ask og eiketrær i hagen og på kirkegården for  forbedre omgivelsene. To av askene står fortsatt i dag. Det ble anlagt en parklignende hage  på tidlig 1800-tallet. Hagen var tydelig preget av fransk og engelsk hagearkitektur med spaserganger og et vell av rosetrær og andre prydbusker. ”Et paradis og en Edens hage” er ord som er beskrevet om denne hagen som rommer mye historie og gamle planter og roser. 

    Hvor mange medlemmer er dere nå i den Trønderske avdelingen?

    – Vi er ca 60 medlemmer nå, men vi ønsker seg stadig flere, sier lederen.  

    – Hvilke medlemsfordeler er det ? 

    – De får et medlemsblad ”Roseblaet” fire ganger i året, forelesninger og medlemsturer.

    Det første møtet vi hadde som nyetablert avdeling, var om grupperinger av roser. Ja, for det er jo mange grupperinger forteller Marit glødende, det er bl.a Canadiske, historiske, slyngroser og  buskeroser. Du kan gå videre å lære hvem som har foredlet de forskjellige rosene. Så du kan gå temmelig dypt.  

    De hadde også medlemsmøte i juni med handledag på Ekra, der medlemmene fikk rabatter. Det ble også en forelesning av Hallvard Selbæk som snakket om historiske roser. 

    Marit forteller et kommer ca 20-30 medlemmer på møtene og det må man si er bra med tanke på at de er forholdsvis nyetablert.

    Det skal være et høstmøte i oktober, da kan medlemmene komme med ønsker om hvilke spesielle rosesorter som bør handles inn på Ekra.  Folk er interessert i litt spesielle roser, litt andre roser enn det du får tak i på et vanlig hagesenter med et ”vanlig” sortiment.

Print

Number of views (482)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co