X

Responsive image

Nyheter
– Har aldri  sett så mye nød i mitt liv

– Har aldri sett så mye nød i mitt liv

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, August 12, 2020/Categories: Startsiden, Nyheter

Da Hans Alstad på Lundamo ble pensjonist i en alder av 63 år var han ikke helt forberedt på å sitte på sofaen uten å ha noen hobby. Helt tilfeldig ble han sjåfør og hjelpesmann for organisasjonen Baltic Aid som drev med hjelpesendinger til de baltiske landa og Hviterussland.

AV JENS GRANØIEN

D

et er gått noen år siden det hele startet, i disse dager nærmere bestemt den 15. august fyller Hans Alstad 85 år. Det er gått tjue to år siden han pensjonerte seg etter å ha jobbet i 30 år hos Statens vegvesen. Hans forteller at han ikke var mentalt forberedt på å tilbringe tida på sofaen mens kona Guri, som ennå var yrkesaktiv var på arbeid. Hans har drevet med idrett, han har gått mye på ski, deltatt i flere turrenn, blant annet har han gått Rensfjellrennet sju – åtte ganger. Han har også drevet med løping og deltatt 42 ganger i løpet Vassfjellet rundt. Det var løpingen som skulle bli redningen hans nå som han var blitt pensjonist.

 

Traff Harald Buerengen

Det var på en løpetur året etter at han ble pensjonist han tilfeldigvis traff på Harald Buerengen som også bodde på Lundamo. Harald Buerengen sammen med kona Maret drev organisasjonen Baltic Aid som var en hjelpeorganisasjon som drev med innsamling av blant annet klær og leker som de fraktet til unger som hadde behov for det i Estland, Latvia og Hviterussland. Buerengen spurte om han hadde førerkort klasse 2 for lastebil. Det hadde Hans som hadde jobba som lastebilsjåfør Statens vegvesen.

    – Harald Buerengen spurte om jeg ville være med å kjøre hjelpesendinger til de baltiske landa. Det ble et oppdrag som varte i atten år, helt til Harald Buerengen døde for tre år sida, forklarer han.

Den første turen gjorde sterkt inntrykk

Hans husker spesielt godt den første turen.

    – Turen gikk til Saramo, ei øy utafor Estland hvor barnehjemmet som Harald hadde kommet i kontakt med hadde sommerleir for cirka 25 unger. Ungene kom fra den verste slummen i Tallin, hovedstaden i Estland, et sted som heter Kopeli.

    Ledelsen for leiren, som ble ledet av en elitesoldat, som også drev med hjelpearbeid, hadde Harald kontakt med.

    – Skrekk og gru! Barna som bodde der hadde ikke vindusglass i huset, det var ikke strøm og heller ikke innlagt vann. Midt på gulvet var det en haug med søppel som ble brukt som do. Langs veggene lå det møkkete madrasser og søppelsekker som de brukte til dyne. Det verste var at disse barna var forlatt av sine foreldre som hadde reist tilbake til Russland. Dette var etter perestrojkaen, sier han.

 

Ropte på Gud

Hans Alstad har skrevet ned sine memoarer fra et liv med hjelpesendinger. Baltic Aid var en kristen organisasjon, og Hans Alstad er en personlig kristen. Hans ropte på Gud.  

    – Hvor er du? Hvordan kan du tillate at barn fra ett år og oppover skal bli gatebarn og uteliggere? Du som sa: «La de små barna komme til meg, hindre dem ikke, for himmeriket hører sådanne til».

    Hans forklarer videre: – Da vi kom tilbake til leiren, vi hadde kontakt med flere av barna, men mange var sky og ville ikke ha kontakt.

 

Geril var gatebarn

og uteligger

Han forteller om en dag han satt på en benk i området, da kom ei lita jente og satte seg ved siden av ham.

    – Jenta hadde ei russisk tegnebok, hun fortalte hva som sto i den. Etterpå fortalte hun at hun het Gerli og var seks år. Hun var forlatt av sin mor da hun var fire år, og var gatebarn og uteligger. Slike ting legger seg på sinnet, da bestemte jeg meg for at jeg skulle hjelpe gatebarna, sier Hans bestemt.

    Han forteller at Gerli bodde en stund hos han og Guri på Lundamo. Hun slet med psyken, og det synes han ikke det er vanskelig å forstå etter en sånn oppvekst.

    Hans traff Gerli i mange år mens hun bodde på barnehjemmet. Når de fyller atten år må de flytte fra barnehjemmet. Etter det har han ikke sett henne.

Bilde: 

Hans Alstad sier han har vært heldig og fått sett mye som turist som andre ikke får se. Mye av det han har sett er at folk, og særlig da barn vokste opp under elendige kår i de baltiske landa etter perestrojkaen.

Les mer i Gaula

Print

Number of views (452)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co