X

Responsive image

Nyheter
Fotosamlinga  til Harald  på Gåsbakken

Fotosamlinga til Harald på Gåsbakken

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, September 9, 2020/Categories: Startsiden, Nyheter

På Gåsbakken finnes det en sjelden fotosamling. Den er det Olav Harald Langås som står bak. Han kalles stort sett bare Harald, og han åpner dørene slik at avisa Gaula kan få komme inn og se hva han har samlet sammen i gjennom sitt fotointeresserte liv. 

AV HEGE WILLADSEN

E

gentlig skulle du ha lest det som står oppigjennom trappa, sier Olav Harald Langås da han tar imot meg i huset der han har fotosamlinga si. 

    Jeg leser, og der står det, trinn for trinn: Tenk, et sprø negativ. Broen mellom fortid og nåtid. Kameraet, den eneste virkelige tidsmaskin. Et foto sier mer enn tusen ord. Her venter bildene på å se deg. Avtrykk av forgangen tid. Jeg leste det, fikk godkjent av Harald, og så går vi opp trappa. Opp til et loft med overraskende mye innhold. 

    – Er det bilder fra hele Melhus kommune, eller er det helst fra Hølonda, spør jeg da vi går opp trappa. 

    – Kan jo si det sånn, at jeg begynte med Hølond-bilder. Det var det som var førstevalget da jeg begynte å samle på gamle foto for en tretti år siden. Det var mest naturlig å begynne med bilder fra Hølonda ettersom jeg bor her, og har familie som er veldig interessert i fotografering og har vært veldig flink til å skrive navn på gamle bilder. Særlig min mor og en onkel av meg var veldig ivrig på det der. Men det har jo nå balla på seg. Jeg begynte jo å samle på bilder for alvor da jeg jobba i Trønderbladet, da ble det bilder fra hele kommunen. Det kom jo stadig folk innom med gammelbilda som de ville ha på trykk. Da tenkte jeg at det var sabla artige bilder, så jeg tok kopi da vet du. Sånn begynte det med bilder fra hele kommunen, sier han. 

    De e minst frå Flå. Æ vet itj kåffår, æ har jo’n Helge Bellingmo nedpå Ler da. Han e jo ivrig billedsamler sjøl, så han har æ fått en del bistand hos, sier han i det vi går inn i det første rommet Harald skal vise meg. 

 

Kamera fra 1870-tallet

– Jeg ser det er jo ikke bare bilder du har her.

    – Det begynte jo egentlig med bare gamle bilder, men i sju-, ått- og åtti, så var jeg i London på Portobello Road. Hver lørdag er det loppemarked der, du verden det var så mange gamle fotoapparat, sier han og ler stort. – Jeg holdt på å skulle gå helt i spinn vet du. Så da måtte jeg kjøpe meg et. Det er et ganske fancy apparat egentlig, i fra atten tre- fir- og nitti. Et magasinkamera. Det var det første kameraet i samlinga. I et magasinkamera var det plass til åtte glassplater. Når du tok et bilde, så falt ei glassplate ned, så er det ei fjær som skyver neste plate fram. Du kunne ta åtte bilder nesten like fort i slutten av 1890-tallet som en gjør nå. 

    – Hvor mye kosta et kamera på den tida? 

    – Det har jeg ikke anelse om, men det var nok dyrt. Hadde vi hørt den prisen i dag, så har vi nok flira. Det var jo ikke bare å kjøpe seg et fotoapparat for å være fotograf da. Du måtte jo også ha framkallingsutstyr og mye dikkedarier. Det var ikke bare-bare. 

    På spørsmål om hvor mange kameraer han har i samlinga si sier han at det er mellom 400 og 500. 

    – Ikke flere enn det nei, kanskje bare 400. Jeg har registrert alt sammen, og har ei egen bok for de fleste kameraene. Jeg har fått mesteparten av kameraene, og jeg kjøper ikke noen som er nyere enn de fra 60-tallet. Ikke tale om det nei.

Bilde:  Olav Harald gjør en kjempeinnsats for å  ta vare på fotoskattene i distriktet. Her med sitt første kamera kjøpt for 90 kroner i 1960.

Les mer i Gaula

Print

Number of views (298)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co