X

Responsive image

Nyheter
Guidet tur på Hølonda

Guidet tur på Hølonda

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, August 21, 2019/Categories: Startsiden, Nyheter

– Lager du en sak om Hølonda? spurte redaktøren. Jeg ringte til Gjøran Berg Onsøyen og spurte om han kunne hjelpe meg, og jada, svarte han. Det var bare å komme det. Så vi avtalte en dag, og så var avtalen i boks. Da gjensto bare gjennomføringen.

AV HEGE WILLADSEN

Vi møtes utenfor samlaget på Korsvegen, og jeg får en god klem. Det er en av disse nydelige sommerdagene vi hadde så mange av. Gjøran tar meg med over veien til Hølonda Helsehus. Der tar vi en titt på den nye sansehagen der. – Det handler om en verdig eldreomsorg, sier Stian der vi går og ser på det flotte området. Etter å ha vært inne i annekset, som står utenfor helsehuset og kalles Sansebua, tar vi turen på stien gjennom en liten løvskog ned mot Gaustadvannet. På veien møter vi Nils Erik Næve som kommer med vogna si. – Det er han som sørger for et ryddig sentrum på Korsvegen, roser Gjøran. Nils Erik blir litt brydd av skrytet, og vil oppfordre oss heller til å stramme opp de som roter til naturen rundt oss. Vi sier ha det, og går dit Korsvegen Sagbruk holdte til for fem år siden. Sagbruket ble lagt ned i 2003, og revet i 2014. Da ble det etablert boligområde der. – Leilighetene er bygd på den gamle grunnmuren. Gjøran og jeg blir nesten matt av idyllen, og så rusler vi til en gapahuk like ved. Der kan man grille og kose seg om man ønsker. Den stien vi har gått på kalles Helsestien, og i gapahuken henger det en trimpost. Og den posten er fint plassert, for det passer fint med en rast når man er ute og går tur og har som mål å skrive seg inn på trimposter.  – No ska vi fårrå te børter si’ tå bøgdn som oss Jåringa si, sier Gjøran. Så da finner vi veien tilbake til bilen, og kjører utover til Gåsbakken.

Herredsstyre
Praten i bilen på tur til Gåsbakken fra Korsvegen består av at Gjøran forteller navnene på gårdene og steder vi ser. Og så snakker vi bittelitt politikk. Gjøran sitter i kommunestyret for Senterpartien, eller herredsstyret som han så spøkefullt bestandig kaller det. Det å være sammen med Gjøran er en fryd, for han ser på samfunnet med et litt skrått blikk, og bremser ned på moderniseringa rund han selv om han allikevel henger med i utviklinga. Han er så god på å holde på gamle ord, utrykk og skikker, og det til berikelse for de rundt han. Og de som kjenner Gjøran vet at det finnes bare én som han, og det er synd. Verden hadde nok blitt et bedre sted med flere som han. – Jeg lærte meg å kjenne grenda godt da jeg kjørte post utpå her, sier han. Noen år tilbake var han postbud, blant annet på Hølonda. I dag er han lærer ved Børsa barneskole, en jobb som passer han ypperlig.

Bildet: Gjøran Berg Onsøyen vartet opp med kaffe og wienerbrød servert på porselensservise ved Ellingsvatnet. Og så duk til å dekke bordet selvsagt.

Les mer i Gaula.

Print

Number of views (2083)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co