X

Responsive image

Nyheter
ARVID GRAN opplevde krigen på nært hold

ARVID GRAN opplevde krigen på nært hold

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, October 28, 2020/Categories: Startsiden, Nyheter

Arvid Gran er oppvokst på Øran på Øysand. Familien opplevde krigen nært innpå seg. Jernbanen ble arbeidsplassen hans. Den 31. oktober fyller han 90 år.

AV JENS GRANØIEN

Sine første år bodde Arvid på heimplassen til faren Ole Gran på gården Øran, gården ligger nesten i strandkanten på Øysand. Senere bygde familien hus en annen plass på Øysand.

    Familien Gran besto av foreldrene Ole og Nora, ungene Kristmar som var eldst, tre år yngre Arvid, og seksten år yngre enn ham igjen, Per.

    Arvid ble født i 1930 og var ti år da tyskerne invaderte Norge. De invaderte for så vidt Øysand også. Det fikk familien Gran merke. Et par – tre år uti krigen kom tyskerne og forlangte at de måtte flytte, de skulle overta huset som bolig for tyske militære. Nora Gran som drev poståpneri huset, der Strandheimen gjestgiveri for øvrig er i dag, måtte ta både poståpneriet og resten av familien med seg og flytte ut. Redningen ble på Gafseth. Arvid og Elias Gafseth var kammerater. Det var ingen spørsmål: De måtte ut, tyskerne skulle overta huset.

 

Ga bort matpakken til 

utmagra russiske fanger

Arvid som var i 12 – 13-årsalderen da huset deres ble okkupert av tyskerne, forteller at ungene var i Skaun hos ei tante om sommeren når det var skoleferie. Han har flere minner fra krigen. Han husker da han gikk hjemmefra til skolen som den gangen var i det huset der det er grendehus i dag, gikk han forbi militærleiren på Øysand. Der holdt tyskerne russiske soldater i fangenskap. Fangene var magre og utsultet og ungene syntes synd på dem. Matpakken de hadde med seg på skolen ga de bort til de utmagra russiske fangene. Fra skolen så de at lik av russiske fanger ble båret over Udduvoll bru for å bli gravlagt på Stavsøra på andre sida av elva. Nå er likene flyttet til der de kom i fra, og statuen som sto der for å minne om de mange fangene som fikk ofret sitt liv på Øysand, er også fjernet.

    Han forteller at tyskerne tok jord fra bøndene og brukte jorda til det de hadde bruk for den til, blant annet bygde de flystripe sånn at tyske fly kunne lande på Øysand. Det er det som i dag er hestesportsenteret som var militærleiren, og som var tyskernes base på Øysand. Det var der russere og soldater fra andre nasjoner ble holdt fanget.

 

Kjørte melkebil 

som sytten-åring

I ungdommen spilte Arvid fotball. Han spilte også bridge. Da han godt og vel var ferdig med sju-årig skole søkte han om å komme inn på jernbanen. I mellomtida kjørte han melkebil. Faren Ole hadde lastebiler både for melkekjøring og for å frakte jord og grus med. Arvid var ikke mer enn sytten år da han avløste far sin med å frakte melkespann fra gårdene til meieriet. Han hadde ikke førerkort, og forteller at det var lite kontroller av politiet på den tida. Han ble aldri tatt, for bilkjøring tross sin unge alder og uten førerkort. Jord og grus kjørte han fra gruva hos Gafseth.

Print

Number of views (304)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co