X

Responsive image

Nyheter
Jan Erik Langlete ville under vann

Jan Erik Langlete ville under vann

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, November 18, 2020/Categories: Startsiden, Nyheter

Da Jan Erik Langlete slutta som bademester ved Gimse skole i 2002, etter 32 år, ble ikke stillingen erstatta. I hans tid som svømmelærer hadde ungene en time svømming i uka, det vil si 35 timer i løpet av året. Nå har de tolv timer.

V JENS GRANØIEN

L

anglete betviler at ungene lærer å svømme godt nok med så få timer. Hans filosofi var at ungene skulle lære seg brystsvømming. Han synes ikke at å lære å crawle var godt nok. Ingen klarer å crawle til land om man faller ut i vannet 200 meter fra land. Å crawle seg over et 50 meter langt basseng, mener han blir noe annet.

    – Vi var innom alle typer svømming for å gi dem allsidighet, men filosofien er å lære ungene brystsvømming, sier Langlete.

    Jan Erik Langlete ble ansatt om bademester på Gimse skole i 1970. Familien bygde hus og flytta til Varmbu året etter. Daværende skolesjef Jens Olav Singstad var veldig interessert i idrett, og ville at idrettslaget skulle begynne med svømming. I tillegg til å være svømmelærer på Gimse skole, fikk Langlete også ansvar for å trene ei gruppe i idrettslaget.

 

Kommunen skulle

spare penger

Det krevdes ingen utdannelse for å bli svømmelærer den gangen, men Langlete hadde en solid bakgrunn fra sjøforsvaret som gjorde at han fikk jobben, men også som trener i Trondheim svømme og livredningsklubb fra 1962, til han fikk jobben på Melhus. Etter at han begynte som svømmelærer på Melhus gikk han fire seminarer ved idrettshøyskolen, og tok grunnfag i idrett.

    – På slutten av 80-tallet ble det restriksjoner på svømmeundervisning. Kommunen skulle spare penger. Da fikk jeg kroppsøvingstimer, og vedlikehold av bassenget i tillegg til svømmeundervisningen, sier han.

    Han minnes at Norges svømmeforbund arrangerte skolesvømmekonkurranser.

    – En gang gikk det på tid da det ble konkurrert i svømming. Så la de om til at de forskjellige klassene skulle ta ulike svømmemerker. Da ble det å fokusere på de enkelte svømmemerkene, forklarer Langlete.

    Han forteller at 5. 6. og 7. klassingene konkurrerte om både den «lille» og den «store havhesten» i tre valører fra bronse til gull.

    – Noen klarte det, men det var ikke mange som klarte det edleste metallet i den «store havhesten». Det var god tid til å holde på med sånne ting på den tida, smiler Langlete.

 

Trente unge svømmere 

i idrettslaget

I tillegg til at han hadde svømmeundervisning på skolen trente han er gruppe i idrettslaget. Dette var unger født i årene fra 1961 til 1967. De var åtte år da de begynte treninga, og Langlete var trener for dem til de kom i 16 – 17 årsalderen. Han nevner spesielt to navn som var god til å svømme på den tida: Marit Hollaklev og Torborg Duesten. Hele jentegruppa vant tre NM-stafetter ett år. For sin innsats for å lære ungene i Melhus å svømme ble han tildelt en pris fra Melhus Lions for noen år siden. Det var Mikal Brækken som overrakte prisen.

Bilde:  Jan Erik Langlete 

fyller 80 år i dag.

Les mer i Gaula

Print

Number of views (262)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co