X

Responsive image

Nyheter
JOHN RAMBRAUT Bonde og bussjåfør

JOHN RAMBRAUT Bonde og bussjåfør

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, December 2, 2020/Categories: Startsiden, Nyheter

John Rambraut var bussjåfør det meste av sitt yrkesaktive liv. I tillegg var han bonde og drev med sau og bier. Den 6. desember fyller han 80 år.

AV JENS GRANØIEN

J

ohn Rambraut ble født et drøyt halvår inn i krigen som skulle vise seg å vare i fem år. Dermed var han heller ikke store karen da tyskerne måtte kapitulere og trekke seg tilbake i 1945. John sier at han husker så å si ingen ting i fra krigen.

    Lund skole på Lundamo ble hans første møte med skolen. Han hadde ett år igjen av sjuårig skolegang da nyskolen på Lundamo sto klar til å tas i bruk i 1953. Dermed fikk han gå det siste året på den nye skolen. Det er den skolen som ble revet for noen år siden, og erstatta med splitter ny og moderne skole. I den samme bygningen som den daværende skolen, holdt også framhaldsskolen til. Da han var ferdig med sjuårig grunnskole, gikk John ettårig framhaldsskole.

 

Gikk på Skjetlein

Som femtenåring ferdig med framhaldsskolen, var John i yngste laget til å søke på Skjetlein. Han hadde bestemt seg for å ta landbruksutdanning, og i mellomtida jobba han hjemme på gården. Der var det både kyr og sauer og nok å ta seg til for en som ville ta et tak.

I 1958 fylte John atten år, og det var tid for å søke på Skjetlein. På den tida strakk agronomutdannelsen seg over halvannet år. I 1960 var han ferdig utdanna agronom, da ble han innkalt til førstegangstjenesten i militæret.

    John havna i kløvkompaniet. Der fikk han ansvar for de militære hestene. Etter fire måneder i militærleiren på Stavrum for å få gjort unna rekruttskolen, bars det nordover til Maurstadmoen på Skjold for å fullføre seksten måneders militærtjeneste.

    Vel ferdig med forsvaret fikk John jobb i seilmakeravdelingen hos Brødrene Flaarønning på Ler. Han hadde nok mest lyst på en jobb innen landbruket, gården hjemme på Rambraut var ikke stor nok til å brødfø to familier, og John måtte nok vente noen år før han fikk overta etter foreldrene.

 

Fikk jobb på Rotvoll

På Rotvoll psykiatriske sykehus var det gårdsdrift med både griser og sauer. John søkte og fikk jobb i gårdsdrifta på Rotvoll. Der måtte de som jobbet på gården ha pasienter med seg i arbeidet. Noen av dem kunne være litt ustabile. John forklarer at det stort sett gikk greit. Han forteller om en episode:

    – Det første året jeg var der holdt vi på og ordna en plansilo, da var det to pasienter som var med. De terga hverandre, og jeg husker at den ene kasta et spett etter den andre, men han traff ikke.

    De var flere som jobba med gårdsdrifta på Rotvoll, og de hadde faste vakter, både i kufjøset i grisehuset, og ute på jordene. I og med at de hadde vakter, det kunne være både sent og tidlig, så hadde de boplikt på gården. John jobba på Rotvoll i elleve og et halvt år. Da han slutta i 1978, var det for å bli bussjåfør.

Bilde:  John Rambraut var bussjåfør i mange år. Ofte er han å se når det er salg av lokale produkter. Der er han for å tilby honningen sin fra bikubene på Rambraut.

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (216)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co