X

Responsive image

Nyheter
Melhus- speidere  i 75 år

Melhus- speidere i 75 år

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, December 9, 2020/Categories: Startsiden, Nyheter

Melhus speidergruppe ble starta i fredsåret 1945, nærmere bestemt den 25. august. Starten foregikk i hagen hos doktor Skagseth.

AV JENS GRANØIEN

A

rne Skarsem har vært speiderleder siden 1997, og hovedleder for speiderne i Melhus de ti siste åra. Han innrømmer at det finnes lite informasjon om de første årene når det gjelder speiderbevegelsen i Melhus, spesielt gjelder det guttespeiderne. Han er usikker om det også kunne vært speidere i Melhus før krigen. Han vet at Trondheim krets av speiderne ble starta i 1918. Mye av papirene når det gjelder Melhus- speiderne gikk med i en brann.

Det var både jente- og guttespeidere i Melhus. I tidligere tider var jenter og gutter adskilt. Sånn er det ikke i dag. Skarsem mener det har vært jentespeidere hele tiden, han er mer usikker på om det samme gjelder guttespeidere.

    Undertegnede som selv var speider tidlig på 60-tallet, husker at min far ledet ei speidergruppe tidlig 50-tallet. Min leder var Stubbraaten som var stasjonsmester på Nypan stasjon.

 

Jentespeidertropp først

Torger Almås hadde en artikkel i bladet «Melhusbyggen» i 2017 med tittelen: «Pionerene innen speiderbevegelsen i Melhus». Der skriver artikkelforfatteren om jentespeiderne i Melhus etter at det ble stifta speidergruppe i Melhus i 1945, og i årene utover tidlig 50- årene.

    Almås skriver blant annet at: «Ingen annen fritidsaktivitet i Melhus aktiviserte så mange jenter i Melhus som speiderbevegelsen like etter krigen. Noen måneder etter fredsdagene i mai, møtte noen av dem opp i hagen til doktorboligen i Melhus sentrum for å stifte Melhus 1. tropp».

    I artikkelen nevner ikke Almås guttespeidere. Det er mulig at det ble stifta guttespeidertropp noen år senere enn for jentene. Det har vi ikke klart å finne opplysninger om. Det vi vet som allerede nevnt, er at det var guttespeidertropp i Melhus sist på 40- og først på 50-tallet, men også rundt 1960.

 

 

Venteliste på 

å bli speider i Melhus

Arne Skarsem var aldri speidergutt sjøl, men ble med da hans sønn ble med i speiderbevegelsen i 1997. Arne forteller at to av hans søstre; Marta og Petra var speidere. Det var gjennom søstrene han ble inspirert som liten gutt den gangen, men det skulle gå mange år til han selv ble speider.

    Da sønnen hans ble med fikk han spørsmål fra Kari Talsnes som var speiderleder, om ikke han også kunne tenke seg å bli med.

    – Jeg skaffet med speiderskjorte og speiderskjerf og ble med, sier Arne.

    Melhus speidergruppe består i dag av fire grupper med til sammen 65 speidere. Det er «småspeidere» som består av 3. og 4. klassinger. «Speiderne» består av jenter og gutter fra 5. til 10. klasse. Så har vi roverne som er elever i videregående. I dag er det venteliste for å bli speider i Melhus. Skarsem forteller at det i det siste er kommet til nye ledere, som vil bidra til at flere i Melhus kan bli speidere.

Bilde: Arne Skarsem har vært hovedleder for speiderne i Melhus de ti siste åra. Han var aldri speider som guttungen, men ble med da sønnen hans ble speider i 1997.

Les mer i Gaula

Print

Number of views (354)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co