X

Responsive image

Nyheter
ANDERS LERAAND: 80 årsdag i Søstu

ANDERS LERAAND: 80 årsdag i Søstu

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, January 20, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Anders på Lerånd i Buvika fyller åtti år i neste uke. Han har hatt arbeidet sitt for det meste i boligbyggebransjen. På fritida har idrett og musikk vært interessene. Han har spilt i musikkorps både i heimbygda og i Brigaden i Nord-Norge.

AV ÅSMUND SNØFUGl Anders Leraand fra Buvika var i unge år svært rask på foten. Han løp 60 meteren fortere enn de fleste og hoppet høyde. I bygda var det på den tid på 1950-tallet ingen idrettsbane. Men på Tangflata var det samlingssted for idrettsinteresserte barn og ungdommer. Det var mange av dem. Under ledelse av bl.a. Kolbjørn Gullteig og Stein Nyutstumo ble det sprunget og hoppet. Når det skulle konkurreres med andre, var det å dra ut av bygda. Mange var med på stevner på f. eks. Orkanger, Klett og Byneset, der det var idrettsbaner, og på Stadion i Trondheim. Anders var en av dem deltok, og best gjorde han det en gang på Byneset, da han ble kretsmester. Mange ganger var han med på den en gang så tradisjonsrike Buvik-stafetten. Det er gått mange år siden nå. Anders er fortsatt i fin form. Nå holder han seg sprek ved hjelp av sykkel, både utendørs og på trimsykkel inne. Om noen dager fyller han 80 år. Han vokste opp på gården Søstu Lerånd, og var odelsgutt. Han har to søstre, Marit og Inger, som begge bor i Buvika med sine familier. Anders ble kjent med sambygding Else Fornes, og de to gifta seg høsten 1962. De fikk dattera Heidi, som er gift med Jan Are Eggen. De to overtok Elsas heim på Lykkjneset i Buvika. Der brant huset ned, men de bygde nytt på samme tomt. De har barna Marius og Joakim. Begynte på Onsøyen skole Da Anders begynte i første klasse var det ennå skole i Øverbygda i Buvik, Onsøyen skole het den. Der gikk han de første åra og hadde Ragnhild Saltnes som lærerinne i småskolenog bl.a. Nils Singsaas lengre opp i klassene. De to skolekretsene i Buvik ble slått sammen, og de siste åra gikk Anders på Presthus skole, som lå like ved kirka. Han hadde Odd Haugan som lærer. På Presthus gikk han også framhaldsskolen, og fikk igjen Nils Singsaas som lærer. Så ble det yrkesskole på Moholt. Han jobbet noen år på Solem Snekkeri, og laget dører og vinduer.

Han jobbet også på mølna i Buvika, I. C. Pienes. Der var det vanlig møllearbeid, men også noe snekkering. Parallelt med jobbene tok han en del kurs, og videreutdannet seg. Han tok over gården og drev som fulltids bonde noen år. Han kom etter hvert til at det ikke var nok økonomi i dette, og skaffet seg igjen arbeid utenfor gården. Først jobbet han på Block Watne på Støren som tømrer,

og var ute på byggeplasser og satte opp boliger. Han fortsatte i byggebransjen, og de siste 23 åra som yrkeaktiv var han i Aneby-Hus. Der var han de første år selger. Senere ble han selskapets distriktssjef for Trøndelag. Aneby-hus er et ferdighusselskap, som har vært i virksomhet i Norge siden 1960-tallet. I dag heter konsernet Hedalm Anebyhus.

Anders solgte hus og la til rette for boligprosjekter over hele Trøndelag. Det dreide seg om eneboliger og flerfamilieboliger. Han har sørget for boliger mange steder også i Gaulas distrikt. Bl.a. var han og firmaet leverandør av et betydelig boliprosjekt i Brekka i Buvika som som Skaun Boligbyggelag fikk bygd. Han stod for salg til store prosjekt på Tiller, og ellers over hele landsdelen, fra Oppdal til Namdalen og ut til Hitra og Frøya.

Bilde: Anders foran grillhytta som han har bygd ute på plena framfor kårboligen.

Les mer i Gaula

Print

Number of views (256)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co