X

Responsive image

Nyheter
Barnas digitale verden

Barnas digitale verden

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, February 17, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

En lærer vil at vi retter søkelyset på hvordan barn og ungdom behandler hverandre på sosiale media. Elevrådet på Flå skole har bedt om at temaet blir tatt opp i klassene og at de kan jobbe med det. Læreren sier videre at vi som er dinosaurer (foreldre og lærere) har lite kjennskap til dette. 

AV HEGE WILLADSEN

Hvor ofte blir det ikke sagt av en som er ferdig med ungdomstida at barn og ungdom sitter på nettet hele tida. De fleste i foreldre- og besteforeldregenerasjonen har ikke opplevd sosiale medier i barne- og ungdomsår. Det var ukeblader som var adspredelsen da. Men i stedet for ukeblad, så bruker du kanskje mer tid på sosiale medier sjøl. Du setter deg med en kopp kaffe, TV er skrudd på, og du sitter i godstolen eller sofaen med mobilen innenfor rekkevidde. Kanskje er du på Facebook, Instagram eller Snapchat? Spiller du på mobilen? Om du sier nei, så er det ikke sikkert du ser på det du holder på med som spill. Om du legger kabal, løser litt sudoku, kanskje du har Wordfeud, så er det spilling. Men er det det samme som det ungdommen kaller gaming?

 

Gode råd fra Bufdir

Jeg går inn på Bufdir sine hjemmesider. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har noen råd og gode poeng som vi som ikke har vokst opp i en digital verden kan ta til oss. Voksne bekymrer seg for hva barn og ungdom holder på med på nettet. Det er for så vidt ikke noe nytt at foreldre og besteforeldre bekymrer seg, og det er heller ikke noe nytt at foreldre og besteforeldre blir holdt utenfor barnas sosiale arena. Og det å bli holdt utenfor barnas sosiale arena er helt vanlig når barna beveger seg mot tenåra. Våre foreldre fikk ikke bli med å henge utenfor kiosken eller spille fotball på løkka i «gamle dager», og vi får ikke bli med inn i barnas univers på nettet. En gylden regel Bufdir deler, det er å snakke med barnet om deres digitale møtesteder. 

 

Anglifisering

Vi får komme inn i klasserommet til 7. trinn på Flå skole. Noen av de har allerede blitt 13 år, og det er 13 år som er aldersgrensa for å ha youtube-kanal, for å ha Facebook, ha Instagramkonto, ha Snapchat og mange andre sosiale medier. Barn har lov til å ha kontoer og å være bruker så lenge foreldrene sier det er greit og de kan følge opp barnets liv på sosiale medier. Vi vil bare prate med ungene for å høre hvordan de opplever sin hverdag på nett og hvordan opplever de at voksne forholder seg til deres nettbruk. Når vi snakker  om dette brukes mange engelske ord. Vil du være med, det er vil du joine for eksempel. Og nivå, blir omtalt som level. Er du banna, er du utestengt fra et spill. Ditcher du noen, da har du droppa å spille med noen. Og til slutt så leaver du, altså forlater spillet. 

 

Skal foreldre følge med på alt?

Lærer ved Flå skole, Gunhild Høvik, sier til 7. at vi lurer på deres hverdag på nett, og at det kan være problemer med måten unge snakker med og om hverandre på sosiale medier. 

    Vi spør elevene om hva desynes er teit med at foreldre følger med på som foregår på sosiale medier 

     – Det er veldig teit synes jeg, sier en elev og begrunner det med at foreldrene skal ikke se alt. 

    – Men sosiale medier er jo åpent for alle stort sett, så da kan jo til og med statsministeren se det. Er det greit det da?

    – Det er jo noe som heter privat konto. 

    En annen elev sier at han synes det er litt dumt at foreldre skal følge med, for da føler han at de voksne ikke stoler på de unge ikke gjør det de skal. Det er litt delte meninger i klassen på det temaet, for en sier at han ikke gjør noe dumt på sosiale medier, og da spiller det ingen rolle hvem som følger med.     

    – Det vi legger ut på sosiale medier, om du er 15, 20, 40 eller 70 år, det kan jo være mye rart det. Er det sånn at dere skjemmes over noe det deres foreldre legger ut?

    – Farmora mi er på snap, og det er litt krise av og til, sier ei jente og rister på hodet og ler og sukker. 

    En gutt forteller at det er mye fasade på Facebook.

    – Foreldre kan legge ut om den herlige turen og sier at alle hadde det bra. Alt var helt perfekt, men så viste det seg at ungene de hadde vært sure hele turen og det var bare syting og klaging, men mora skreiv det var en fantastisk tur. Så da er det fasaden som gjelder. 

Bilde:  7. trinn ved Flå skole tok  imot avisa og opplyste oss om barns bruk av sosiale medier.  Foran: Thomas, Mikkel, Neste rekke fra Venstre: Henrik, Una, Oda, Silje, Astrid. Neste rekke: Jonas, Sander, Oddvin, Marica, Mari, Amalie, Ellen, Madelena, Lizette, Maren, Sara. Neste rekke: Emma Sofie, Ina Birgitte, Emil, John Marius. I vinduet: Geir Inge, Ina Sofie, Isak og Mikael.

Les mer i Gaula

Print

Number of views (232)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co