X

Responsive image

Nyheter
Det betyr mye for Hølonda  å få beholde sykehjemmet

Det betyr mye for Hølonda å få beholde sykehjemmet

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, March 3, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

– Folket på Hølonda har et eierforhold til «hjemmet». Vi snakker om det som om det skulle være hjemmet vårres, sier leder i Hølonda sanitetsforening Bente Vikran Ingebretsen.

AV JENS GRANØIEN

Folket på Hølonda liker ikke at det snakkes om å avvikle Hølonda helsehus som sykehjem, og gjøre det om til omsorgsboliger. Det var Hølonda sanitetsforening som starta aldershjem på Hølonda. Aldershjemmet ble tatt i bruk i 1959. Det kommer vi tilbake til.

    Nåværende leder i Hølonda sanitetsforening Bente Vikran Ingebretsen blir engasjert når noen tar til orde for å avvikle sykehjemmet.

    Foruten at sykehjemmet, eller helsehuset som de sier på Hølonda, er et sykehjem, så er det også er et sted der hølondinger treffes. Sanitetsforeninga bruker helsehuset ofte som møtelokale når de har styremøter eller medlemsmøter. Foreninga har vært, og er fortsatt engasjert i «hjemmet» med gaver, også etter at kommunen overtok. I hele tatt er «hjemmet» blitt et sted der hølondinger treffes, og tar en kopp kaffe.

 

Reagerte på rapporten

– Vi reagerte på rapporten der det foreslås å legge ned sykehjemmet. Rapporten ble referert på årsmøtet for ei ukes tid siden. Den førte til en diskusjon rundt det, sier Vikran Ingebretsen. Hun sier at de vil komme tilbake med meldinger til politikerne om hva de mener bør gjøres for å sikre rekrutteringen, og for å beholde helsehuset som sykehjem. Hun er glad for at politikerne har sagt at de vil utvikle, ikke avvikle helsehuset.

    – Vi er veldig engasjert, og er det noe vi kan gjøre for å beholde sykehjemmet så gjør vi gjerne det. Vi er veldig opptatt av at helsehuset skal bestå som sykehjem, sier hun.

 

Omsorgsboliger 

blir ikke det samme

Ingebretsen mener at omsorgsboliger, som er foreslått i rapporten ikke blir det samme. Hun er ikke imot endring, men ikke at det endres for mye i forhold til i dag. Vikran Ingebretsen synes det er synd at folk som blir veldig syke må bort fra Hølonda og flyttes til et av de andre sykehjemmene i kommunen på grunn av mangel på sykepleiere på Hølonda. Hun sier at det ikke gir dem den samme trygge atmosfærer som de føler ved å få være der de er vant til å være.

    – Her er det en kjent plass hvor alle kjenner alle. Kari som sitter der og ikke får besøk kan ta del i det når Martin, som var nabo, og som har stor familie får besøk. Da vil også Kari bli inkludert, og få følelsen av at hun har besøk, sier leder i sanitetsforeninga. Hun mener det blir noe helt annet hvis Kari blir plassert på Horg eller på Buen. Der kjenner hun ikke folket, og vil ikke føle at hun får besøk om noen andre der får besøk, som hun ikke kjenner.

 

Sentralisering er ikke bra for eldre mennesker

– Det er en stor fordel med at de får være på Hølonda hvor de føler seg hjemme, sier hun. Hun forklarer at det er mye bra på helsehuset på Hølonda. Kjøkkenet er bra, rommene er bra, foruten sansehagen som sanitetsforeninga har bidratt til å få etablert.

    Ingebretsen sier at det er en kjensgjerning at det er behov for flere sykehjemsplasser. Hun mener at sentralisering ikke er bra for eldre mennesker.

    – Ensomhetsfølelsen vil forsterke sykdommen dersom de blir plassert på Horg eller Buen. De blir fortere syk, sier Vikran Ingebretsen.

Bilde: 

Bente Vikran Ingebretsen er leder i Hølonda sanitetsforening og er en ivrig forkjemper for at helsehuset skal bestå.

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (93)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co