X

Responsive image

Nyheter
Seier til Gåsbakken i Melhusquizen

Seier til Gåsbakken i Melhusquizen

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, April 7, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

AV HEGE WILLADSEN 

Rett før påskeferien, var det finale i Melhusquizen. Melhusquizen er et prosjekt i regi av kulturkontoret i Melhus, og den kulturelle skolesekken. Prosjektet skal gi elever økt innsikt i lokalområdets historie og kulturarv på en spennende og engasjerende måte, samt pirre elevens egen nysgjerrighet og engasjement rundt historiske tema.

Alle 7. trinn i Melhus var med i konkurransen som startet rundt med skolebesøk i månedsskiftet januar, februar, og som endte opp i en energisk finale i kultursalen på Melhus. De to som konkurrerte om førsteplassen var Brekkåsen skole og Gåsbakken skole.

 

Spennende

Quizmaster var Frode Eggen, og fagdommer og hoveddommer var Kjell Brevik. Brevik ble også kalt Dr. Quiz som til daglig er bibliotekar og utdannet arkeolog. Frode er kjent for de aller fleste som Arnfinn i Telenor-reklamen. På entusiastisk og morsom måte ledet han quizen og startet med å introdusere Brekkåsen sine deltagere som var Philippa Dehlin, Isak Brendmo og Simen Folstad Wahl. Tiril Langmo Åmot, Ragnar Wikan Kjøsen og Simen Jønland representerte Gåsbakken skole. Så kjørte de i gang konkurransen. Første spørsmål var det kun Brekkåsen skole som klarte, og poengene ble ført i form av å stable bygdeboka for Melhus. Så etter at lagene fulgte hverandre jevnt var det en fin stabel med bygdebøker som lå oppå hverandre og viste den uavgjorte stillingen. Etter hvert dro Gåsbakken fra, og gikk av med seieren og ble best av alle de ni sjuende trinn som hadde deltatt. Tidligere på dagen hadde det vært bronsefinale mellom Høyeggen og Lundamo der Lundamo ble vinnere. 

 

Samarbeid mellom flere

Ansvarlig for Melhusquizen var Elisabeth Dalsaune. 

    – Det har vært et samarbeid med mange som kan forskjellige ting som har gjort at vi fikk det til så bra, sier hun etter finalen. 

    – Kjell og Frode var rundt hos klassene i månedsskiftet januar, februar og informerte de litt og ga de oppgaver til innledende runde. Og så har elvene jobba med prosjekt med omfattende oppgaver som de har levert svar på for et par uker siden. Det handla om kulturminner i nærområdet, de har forska på hvorfor det heter Melhus, og hvorfor skolen deres har det navnet det har. Og så har de bakt skeibladkak. De har fått bilde av skafthøl-øksa som ble funnet på Hovin i fjor, og da skulle de finne ut hva den ble brukt til. De har fått dialektord som de skulle finne ut av, og så har de jobba med Gauldals-raset. Oppgave B der, det var å finne ut hva klimaendringene har å si for skredfare. Vi har hatt om demokrati, og demokrati i vikingtid og til slutt var det å finne spor etter sagatiden, sier Elisabeth som også var dommer under finalen sammen med tidligere rektor på Trøndertun og historiekunnskapsfulle Ronald Nygård. 

    Under finalene, var det også konkurranse om å lage det beste heia-ropet, og der var det Høyeggene som vant og fikk et gavekort fra Melhustorget på 1.000 kroner. Det var i tillegg premie for fjerdeplassen, og det er MelhusBanken som har sponsa alle pengepremiene i finalerunden. 

    – Er det første året dette er? spør vi Elisabeth og Ronald. 

    – Ja, dette er første året ja, og det er meninga det skal bli hvert år nå, sier Elisabeth. 

    – Det var jo veldig fin måte en fin måte å få opp engasjementet til de unge for lokalhistorie og lokal kultur, sier Ronald Nygård. – Jeg er imponert over den kunnskapen elevene har, og at de har jobba veldig seriøst og godt. De har vært ute i marka og tatt bilder og video og dramatisert og lagt ned veldig mye arbeid i de innledende rundene. De har tatt det veldig på alvor. 

Bilde:

Tiril Langmo Åmot, Ragnar Wikan Kjøsen og Simen Jønland er jublende glad for å stikke av med førstepremien på 4.000 kroner i Melhusquizen

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (337)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co