X

Responsive image

Nyheter
Lars E. Husby  trives best i skogen  – aller helst alene

Lars E. Husby trives best i skogen – aller helst alene

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, April 7, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Lars E. Husby fra Skaun er trolig en av de eldste som fortsatt driver aktivt med skogsarbeid. 81- åringen har lenge tenkt å slutte, men han kan ikke med sikkerhet si at dette var den siste sesongen heller.

AV JENS GRANØIEN

Han fylte 81 år i februar. 

    – Det flagges på dagen min, jeg har gebursdag samme dag som kongen, den 21. februar, smiler Lars Husby. Han er i fullt arbeid på luningsplassen da vi kommer på besøk. Hogsten er han stort sett ferdig med.

    Selv er han ikke enig i at han er så veldig sprek, men når en i hans alder driver fram 250 kubikkmeter tømmer hver vinter, da må han nok sies å være i relativt god form, alderen tatt i betraktning. Han vil ikke fortelle hvor mye tømmer han hugger i løpet av en dag. Det kan også variere en del. Lars sier at han går på halv maskin og knapt nok det, i forhold til da han var 40 år yngre.

    Skogsdrift er noe han har drevet lenge med. Det starta på 60-tallet da Jobu Tiger motorsag veide 10,2 kilo. I dag er motorsagene kanskje bare knapt halvparten så tung. Det fantes ikke verneutstyr, heller ikke så mye som hørselvern, en gang. Lars forteller at han puttet granskjegg i ørene for å beskytte hørselen. Han innrømmer at hørselen er blitt svekket med årene. Han har høreapparat, men det brukes stort sett bare når han ser TV. Å snakke på to-mannshånd går bra.

 

Hadde to gårder

Lars og kona Borgny hadde to gårder. Lars sin på Husaby i Skaun, Borgny tok over heimgården sin på Gangaune ved Ånøya, det også i Skaun kommune. Ekteparet tok over gården på Husaby i 1966. På Gangaune tok de over først i 1985, og de kvittet seg med begge gårdene i 2002. Da valgte Lars å ta ut tidligpensjon som 62-åring. – Det var ikke stort til pensjon, sier han. Sønnen overtok gården på Husaby, mens den yngste av to døtre overtok Gangaune. Det er lenge siden det har vært husdyr på noen av de to gårdene, og det drives for det meste med korn. På Gangaune er det også litt gras som presses og selges som rundball. Mange har sikkert lagt merke til at på veien fra Melhus til Hølonda må du kjøre under to låvebruer. Den første låvebrua er på Gangaune.

 

Trives i skogen

Lars har som nevnt lang fartstid fra skogsarbeid, og trives med det. Hver vinter driver han med skogsarbeid, og hver vinter hugger han cirka 250 kubikkmeter tømmer som kjøres fram til lundeplass ved Hølondvegen. Det er mye skog og ta av. På Gangaune er det cirka 2000 mål produktiv skog. På Husaby er det 6 – 700 mål.

    Det er lenge siden 60-tallet da Lars kjøpte sin første motorsag, en Jobu Tiger som veide mer enn det dobbelte av dagens motorsager. Når det gjelder verneutstyr er det også helt annerledes nå. Han synes at tida har forandra seg, også innen skogbruket.

    Lars trives i skogen og hver vinter er det skogsarbeid hver dag. Han forteller at han tar fri på lørdager. Han liker å gå på ski i helgene, men har slutta med det nå. – Problemet er å komme seg opp igjen dersom en faller, sier han.

    Han trives best når han holder på i skogen alene. Da får han utføre alt arbeidet selv, fra felling til kvisting, kapping og frakting til lunningsplass.

    – Jeg blir ikke så klar når jeg holder på for meg sjøl. Når jeg er sammen med sønnen min blir det bare felling, kvisting og kapping. Jeg får hvile litt når jeg kjører traktor, sier Lars og ler.

 

Bilde: 

En pust i bakken på lunningsplassen.

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (345)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co