X

Responsive image

Nyheter
Familien til de  demente må også  ta vare på seg sjøl

Familien til de demente må også ta vare på seg sjøl

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, April 14, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Nasjonalforeningen Gauldal demensforening arrangerer for tida kurs på Kroa på Melhus for pårørende til de som har demens. Det er et kurs som går over fire tirsdager. Den første økta er gjennomført, og der var det Ola Storrø som var foredragsholder. 

AV HEGE WILLADSEN 

Hva lurer dere på?

I programmet for kvelden var det tre punkt. Det første punktet var at Ola Storrø skulle orientere om demenssykdommer. Det andre punktet var pårørendehistorie, og det siste punktet var at det var åpent for spørsmål og kommentarer.

 En av de to lederne i demensforeninga, Elbjørg Tangvik, ønsket velkommen og introduserte lege Ola Storrø. Før han entret podiet, så sa Elbjørg at dette var første gangen demensforeningen sjøl arrangerte Pårørendeskole, og hun sa hun håper det vil gå bra, før hun bød på kaffe.  Ola Storrø startet med å si at han har vært lege siden 1982, og fra 1986 til 2000 var han lege på Lundamo, og har lang erfaring som lege. 

    – Jeg har som fastlege i snart 40 år, selvfølgelig hatt mange pasienter med demens, selvfølgelig mange familier med demente. Jeg har fremdeles mange dementfamilier i min vanlige praksis. Og jeg bruker bevisst det begrepet dementfamilier, for det er en familietilstand. Det å ha Alzheimer-sykdom, det er ikke det samme som å ha leddgikt eller et hjerteinfarkt. Ved Alzheimer blir som regel hele familien involvert, det blir man ved andre sykdommer også, men spesielt når det gjelder demens, sier han og sier at pasienten blir mer og mer hjelpeløs og avhengighet av de rundt seg. 

    – Det blir jo uten tvil at det da blir de pårørende og familie som må ta den daglige omsorgen for de demente. Det jeg har tenkt i dag…, ja, så har jeg ikke med meg noen ting. Det er med fullt overlegg, for ordet skulle være hos dere, sier Ola og henvender seg til 10 som hadde meldt seg på kurset og ber dem komme med det de lurer på og hvilke tanker de har rundt dette. 

    Ola fikk raskt napp, og spørsmålene kom.

 

Alois Alzheimer

Spørsmålene gikk på sykdomsforløp, og medisinering, stimulering, hva kan forventes av hjelp, hvor hurtig skjer forverringa og mye mer. Ola svarte personlig og direkte og ærlig. 

    Storrø starta med å forklare hva Alzheimer er, og at det er nedbryting av hjerneceller, og at det ikke er kontakt mellom hjernecellene som dør litt etter litt. Ola sa også at sykdomsforløpet går raskere dess yngre du er når du får sykdommen. Men en gammel pasient som får diagnosen, da er det mest vanlig at du dør med Alzheimer, og ikke av Alzheimer.  

    Den som har fått sykdommen oppkalt etter seg er Alois Alzheimer. Han var en tysk lege, psykiater, nevrolog og nevropatolog, og i 1901 oppdaget han sykdommen hos en pasient. Sjøl levde han mellom 1864 og 1915 og døde 51 år gammel av hjerte- og nyresvikt. 

    På kurset, fortalte flere av de frammøtte hvordan de opplevde at de de var pårørende til hvordan de erfarte at deres ble rammet av demens. Problemer som oppsto i den normale hverdagen. Ting som at handlinger som er helt dagligdagse, som å handle på butikken, være ut på tur, ta vare på seg sjøl og kjøre bil. Det å lete etter ord og det å gjenta seg sjøl. Det er ting som kan være tegn på demens. 

    Ola Storrø kom med mange gode råd, og han var veldig positiv til sansehager for de demente. Da de frammøtte på kurset lurte på tidsforløpet i sykdommen, kunne han fortelle at det er store variasjoner der, og det er vanskelig å si hvor lang tid vil ta før man når de forskjellige stegene i sykdommen. 

Bilde: 

På Pårørendeskolen var det en lett blanding at barn og partnere som er pårørende til demente. Fastlege Ola Storrø hadde en flott dialog med deltakerne på kurset. Han svarte på det de pårørende lurte på. 

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (107)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co