X

Responsive image

Nyheter
Folk bruker  mer tid  på hytta  i koronatider

Folk bruker mer tid på hytta i koronatider

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, April 21, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Mange aktiviteter er midlertidig nedstengt. Ferieturen til utlandet er nesten umuliggjort. Da vil folk tilbringe ferie og fritid på hytta, enten ved sjøen eller på fjellet.

AV JENS GRANØIEN

Mange har spart masse penger på at det ikke har vært mulig å leve  et normalt sosialt liv med utenlandsferie, med manglende kulturtilbud og med nedstengte butikker der folk til vanlig bruker penger. Fra flere hold hører vi at dette har ført til at etterspørselen etter egen hytta har økt siden koronaen slo til for mer enn ett år siden. Plutselig ble det ikke lenger mulig å feriere sånn som man var vant til. Reiste vi uten at det var en nødvendig reise, så havner vi i karantene som begrenser vår bevegelsesfrihet ytterligere, i tillegg til den begrensningen pandemien i seg selv fører til, med hensyn til å begrense smitte.

    Flere ville ha hytte, enten ved sjøen eller på fjellet. Melhus er ikke av de største hyttekommunene, men også i Melhus er det hyttefelt, og muligheter for å bygge seg egen hytte. Det største hyttefeltet i Melhus kommune finner vi i området Håen/Samsjøen på grensa mot Midtre Gauldal. Det aller meste av den største innsjøen i området, Samsjøen ligger i Midtre Gauldal kommune.

 

Regulert 100 hyttetomter

Ove Eggen er styreleder, men også fungerende daglig leder i Lundemo bruk AS. Området ligger ved Samsjøen/Håen, der er det mulighet for å kjøpe hyttetomt. Eggen opplyser at Lundamo bruk i dag har regulert cirka 100 hyttetomter som er for salg. Han har merket seg at det er større interesse og større aktivitet når det gjelder interesse for hyttetomter og hytteliv både i 2020 og hittil i 2021. Eggen mener det skyldes koronapandemien, og at folk heller bruker penger på friluftsliv, i stedet for lange feriereiser til utlandet.

    – Vi har aldri vært en hyttekommune som Oppdal og Røros, men vi merker større interesse for hytter og friluftsliv, og vi har hyttetomter å tilby, sier Eggen.

 

Muligheter for jakt og fiske

Han sier at folk etterspør minimumsgreier når det gjelder komfort som vei og vann. Det er ikke lagt til rette for avløpsordning for hyttene hos Lundemo bruk. Det er noe det jobbes med, ifølge Eggen. Uten avløp har hyttene springvatn i krane på veggen på utsida av hytta.

    Det er muligheter for jakt og fiske, og Eggen forklarer at Lundamo bruk samarbeider med Horg jakt og fiske. Det er de som administrerer alt som har med jakt og fiske å gjøre.

 

Ble kjøpt for å sikre allmennhetens rett til å benytte området

På 90-tallet kjøpte Melhus kommune Lundamo bruk av Sør-Trøndelag fylkeskommune. Kommunen var villig til å strekke seg langt for å sikre at det nesten 51 kvadratkilometer store området ikke skulle havne på private hender. Det ble gjort for å sikre allmenhetens rett til å benytte området, ikke bare som friluftsområdet, men også i jakt- og fiskesammenheng. Kommunen etablerte et aksjeselskap og Lundamo bruk forvaltes i dag av et eget styre og en daglig leder.

    Lenge før Melhus kommune overtok Lundemo bruk på 90- tallet var det hyttebygging hos Lundamo bruk. Eggen er usikker på om de første hyttene ble bygd først på 70-tallet eller om det var så tidlig som sist på 60 -tallet. De første hyttefeltene var i Samsjølia og ved Håen.

Bilde:

Ove Eggen er styreleder og fungerende daglig leder hos Lundemo bruk AS. Han merker større interesse for hytte- og friluftsliv, nå under koronapandemien.

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (65)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co