X

Responsive image

Nyheter
Dokkemakeren i Soplimgrenda

Dokkemakeren i Soplimgrenda

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, April 28, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Inger Johanne Solemsmo Løberg på 50 år er fra Lundamo og bor i Soplimgrenda som ligger rett ved avkjørsla til Buvika når du kjører Hølondvegen. Der bor Inger sammen med sin mann, og ungene deres er voksne og har flytta ut. For under et år siden fikk hun en dokke som var naturtro og ligna veldig på en ordentlig baby. Hun fikk den for at hun skulle ha en modell når hun skulle lage babyklær. Det endte det opp med at hun begynte å lage slike dokker. Disse dokkene går under navnet Reborn-dokker. 

AV HEGE WILLADSEN

D

u kan få se hvordan det ser ut, for jeg har fått ”et kit” tilsendt, sier Inger og viser vei opp i andre etasje der hun har rom til hobbyen sin. 

    Inger bestiller kit på nett, og da helst fra USA. Det Inger kaller kit, er et komplett sett med deler til ei dokke som hun  setter sammen, og som ser veldig livaktig ut. 

    – Jeg må legge på alt av farge, og alt av hår monterer jeg. Og det skal gjerne være en kvervill der også. Jeg bruker å tegne på hvilken vei håret skal ligge. Jeg putter inn et og et hårstrå. Jeg bruker mohair-hår. 

    Det var i september at Inger begynte å lage dokker. Den første dokka brukte hun tre måneder på. Til sammen har hun laget fire dokker. Dette gjør hun i tillegg til at hun har ei halvstilling ved Rema 1000 Melhus torg. 

    – Når jeg først setter meg ned går det en sju, åtte timer i gangen, sier hun. Hun glemmer alt av tid og sted når hun holder på med dette. Det lengste hun har holdt på i ett strekk er over 12 timer. 

    – Jeg tenkte jeg skulle ordne litt hår før han Stein kom hjem fra arbeid. Satt meg til klokka halv to på formiddagen, og klokka halv fem på natta gikk jeg og la meg. Da hadde jeg sittet i ett strekk, og tiden bare flyr. Jeg hører på podcast, og er helt i min egen lille verden. Lytter mest til krim, og hører jeg en uventa lyd, så skvetter jeg og hopper til. Inger ler, og det er ikke vanskelig å skjønne hva hun mener. 

 

Sjøllært

Oppe på rommet der Inger har alle dokkene sine, er det mange flere enn dem hun har laga sjøl. Jeg får vite at dokkene heter Alessandra, Isabell, Ingalill, Ask, Hermann, Villemo og så Levi da. Levi er favoritten. 

    – Den første dokka hadde mora mi fått av ei tante av meg. Den skulle hun strikke klær til, men så ble den for livaktig for henne, så jeg fikk den av mamma sånn at jeg kunne bruke den som modell når jeg skulle strikke. Det var starten på det hele, og så ble det så jeg kjøpte et par til, men så tenkte jeg at kan jo ikke holde på å kjøpe slike dokker. Kanskje jeg skal prøve sjøl? 

    Inger viser fram Levi. 

    – Han her forelska jeg meg i når jeg så bilde på reborn-sidene. Og denne er det ingen som selger, så da fant jeg ut at jeg prøver sjøl. Det tok noen måneder å kjøpe inn alt, for det er masse maling og pensler og utstyr som trengs. Alt jeg har lært om å lage slike dukker, det har jeg lært av Youtube-videoer. Levi er den første ”rebornen” min, og du kan få kjenne på han, sier hun og rekker meg Levi. 

    Det å få Levi-dokken i armene, det var rart. For det var samme tyngde som en vanlig baby, og det ble automatisk slik at jeg var varsom og passet på hodet og nakken til ham. Jeg tok meg sjøl i å stryke ham på kjeken og smile til ham. Det er en virkelig livaktig dokke på 56 centimeter. 

    – Jeg fant ut at da jeg hadde mala Levi, at det der var noe jeg likte å holde på med. Bare det å blande fram den rette malinga og få til og ordne det. Det likte jeg. Jeg har lært meg hvor mange lag med maling jeg må bruke for at det skal virke som en ordentlig hud. Både ved å kjennes på og ved å se på. Levi er forresten ei dokke jeg ikke for lov til å selge for mannen min. Han ble så imponert, for han trodde ikke jeg skulle få det til. Han er min største beundrer.

 

Fyller et tomrom

Inger har solgt to dokker, og hun synes det er litt rart å sende fra seg dokkene. Det var to dokker hun ikke hadde laga sjøl, for hun har ennå ikke følt seg klar til å selge noen hun sjøl har laga. 

    – Jeg må be om å få tilsendt bilder av dokkene ja, ler hun og skjønner at folk stusser over hobbyen hennes. 

    Mange av de som kjøper seg en Reborn-dokke gjør det for å fylle et tomrom i livet. Mange finner glede og terapi i det å ha en baby-lignende dukke. Folk har forskjellige hobbyer og referanser, så det at noen har katter eller hunder og finner glede i det, det er vel det samme for dem som har reborn-dokker. Når du holder i et lite barn, så utløses det et lykkehormon som heter oksytocin. Det lykkehormonet kalles også velværehormon, og det å holde reborn-dokker kan ofte utløse dette hormonet. 

     Det er dokker som mange kjenner seg igjen i. Folk sier at den dokka ser akkurat likedan ut som det jeg gjorde som liten. Folk bestiller også kit som ligner på sine egne barn.Det er mange som gir omsorg og kjærlighet til disse dokkene, men det er ikke der hobbyen min ligger. Jeg vil ordne mine egne, og eventuell selge de, og ikke lage på oppdrag. 

    –  Om jeg vil at du skal lage ei sånn dokke til meg, får jeg sjøl bestemme om den skal ha øynene åpne eller lukket, og bestemmer jeg fargen på håret? 

    – Nja… jeg ordner ikke dokker på bestilling. Jeg kjøper de kitene jeg faller for, og så ordner jeg dokkene slik jeg vil ha dem. Og så får jeg vurdere om jeg vil selge da. 

    Denne hobbyen her, den falt rett i hjertet på meg. Det at jeg får holde på og skape de, ordne de, male de, være litt kreativ og finne på litt sjøl. Finne ut hvilken hårfarge som passer, og etter hvert som du holder på å lage de, så blir du jo glad i de. Denne er jeg akkurat ferdig med, og det er jo et nusk-troll til de grader da, sier Inger og viser fram Alessandra. 

Bilde: 

Inger Solemsmo Løberg er dokkemaker. Hun har laget fire siden september, og det har blitt en hobby for henne som gjør at hun helt glemmer tid og sted. 

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (903)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co