X

Responsive image

Nyheter
Lyckliga gatan

Lyckliga gatan

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, May 26, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Jan Erik Kregnes fra Melhus skapte et radioprogram som overgikk de fleste i popularitet. Det var basert på populære svensktoppar og vekket en positiv nostalgi blant lytterene. Anna-Lena Løfgrens «Lyckliga gatan», vart spilt som innledning hver gang sendingen begynte, og Jan Erik kunne plateprate mellom melodiene. Lyckliga gatan ble også programmets tittel. 

AV ÅSMUND SNØFUGL

M

ange av våre lesere vil sikkert huske P2-programmet “Lyckliga gatan”. Det tiltrakk seg rekordmange lyttere. Jan Erik Kregnes fra Melhus var programleder for suksessen. “Norges nye radiosjarmør” skrev Adresseavisen om han. Dette var et musikkprogram med svensklåtar. Det gikk hver mandag formiddag på slutten av 1980-tallet. På det meste var det 700.000 som hørte på Jan Eriks program. På den tid var det bar “Midt i trafikken” som var i nærheten av et liknende lyttertall. 

    Jan Erik forteller at programmet gikk i 1987 og 1988. Det var radiomannen Herman Valeur som kom med ideen om dette programmet. Først skulle det sendes en seks-sju program som prøve. Men den positive responsen som kom førte til at det ble ført opp videre på sendeplanen. Første gang Lyckliga gatan ble sendt var 5. januar 1987. En måned senere kunne en registrere at fire prosent av radiolytterne hørte på. Senere økte dette. Da sommeren kom og Jan Erik skulle ha ferie ble det programstopp i seks uker. Det ble en lytterstorm uten like. Det ble underskriftskampanjer om at programmet skulle fortsette. Det var dannet støttegripper både på Vestlandet og Østlandet. Det ble bestemt at programmet skulle fortsette etter ferien og videre i 1988.

Responsen fra entusiastiske lytter var stor. Det kom inn så mange brev at NRK måtte ansette en egen brevkontakt til å handtere alle brev som kom, flere hundre i uka. Programlederen ble også oppringt heime. Hovedtyngden av lyttere på Lyckliga gatan var kvinner i alderen 30 - 60 år. De var unge i svensktopparnas glanstid på 1960- og 1970-tallet.

 

Hundretusenvis

Lyckliga gatan gav flere hundre tusen lyttere gleden av å høre Vikingarna, Sven Ingvars. Og Anna-Lena Løfgrens Lyckliga gatan, som ble spilt som innledning til alle programmene. 

«Lyckliga gatan du finns inte mer

    Du har försvunnit med hela kvarter,» heter det i sangen som hos alle vekker tankene om barndommen og ungdommens stier og steder. 

«Minnena kommer så ofta till mig

Nu är alla borta, jag fattar det ej.»

    – Vi traff så åpenbart en streng  folkesjelen, sier Jan Erik, som nå i 2021 tenker tilbake på den fantastiske tida med et enestående populært program og alle inspirerende tilbakemeldingen.

    Jan Erik mente den gang at svensktopparna var en forsømt og undervurdert musikkform i NRK. Han mener at dette var hyggelig musikk med en egen “soundske”.

 

Lyckliga gatans venner

I Jan Eriks program den gangen var det et krav at tekstene skulle synges på svensk. Artistene Jan Høiland og Ray Adams var de eneste norske som slap til. Men ellers var alt svensk, innspilt i tida fra 1960 og til ut på 1980-tallet. Vikingarna var mest i vinden, men ellers var Anita Lindblom med «Sånt är livet», «Där björkarna susa» med Jailboard Singers og Sven Ingvars «Säg inte nej» og Lill Lindfors’ «Du är den ende». 

    Jan Erik hadde inntrykk av at “Lyckliga gatan” hadde lyttere og tilhengere over hele landet, var det det flest entusiaster på Østlandet, i Hedmark- og Østfold-traktene. I Trysil var det særdeles mange. I Oslo dannet tilhengere av programmet “Lyckliga gatans venner”. TV-Avisen skrev at det fra Kløfta var kommet melding at butikkene der er tomme mellom fem over til og halv elleve på mandager. Da ville folk helst være ved radioapparatene.

Bilde: 

Svensk 60- og 70-talls pop hadde en egen sound, sier Jan Erik Kregnes, som ledet ”Lyckliga gatan” gjennom 90 sendinger. Her viser han fram et oppslag fra 

Arbeider-Avisa.

Les mer i Gaula

Print

Number of views (478)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co