X

Responsive image

Nyheter
Settepotetprodusent på Ler

Settepotetprodusent på Ler

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, June 23, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Alle som har produsert poteter i større elle mindre skala kjenner begrepet settepotet.  Settepotetene i egen kjøkkenhage sorteres oftest ut fra fjorårets potetavling.  I storskala potetproduksjon kommer settepotetene fra egne produsenter.  En av produsentene  kommer fra Ler.

AVMAGNAR HAUKDAL

På en terrasse noen hundre meter nord for Ler sentrum ligger gården Borten.  En av gårdens tidligere eiere hadde sitt klare syn på Norge sitt forhold til det europeiske fellesskap, og malte derfor «Nei til Union» på siloen som vender ut mot E6.  Dette er det knapt noen som kjører langs E6 som ikke har lagt merke til.  Dagens eier er Per Arne Borten.  Gården overtok han for fire år siden, etter å ha drevet den i en tiårsperiode.

 

Eneste produsent 

i gamle Sør-Trøndelag

Borten er en relativt stor gård, og med en variert produksjon.  Per Arne forteller at han både driver med slaktekylling og ammekyr.  På jordene er det både kornproduksjon og settepotetproduksjon.

    – Settepotetproduksjon må du fortelle litt mer om.  Det er vel kanskje mer vanlig at det produseres poteter som selges under betegnelsen matpoteter?

    Ja, dette startet vel for 5 år siden.  Strand Unikorn var ute etter en produsent i Trøndelag som var interessert i å satse på settepotetproduksjon, og da tenkte jeg at dette kunne være både interessant og utfordrende, forteller Per Arne.  

    – Så da rullet ballen videre, eller kanskje skal vi si at poteten rullet videre, og du ble settepotetprodusent.  Men det er kanskje ikke så mange slike produsenter i området her, eller i Trøndelag i det store og hele.

    Han forteller at han ikke kjenner til at finnes andre produsenter i gamle Sør-Trøndelag, men at det finnes noen lengre nord i Trøndelagsfylket. Videre kan han fortelle at han årlig har ca. 220 da med settepotetareal. 

    – Det innebærer vel at du ikke har areal nok her på Borten til dette?

    Nei, jeg er helt avhengig av å leie arealer for deler av produksjonen, da «potetarealet» på egen gård tilsvarer 60-70 da årlig.  Innleid areal blir derfor ca. 150 da, som jeg leier fra andre gårdbrukere i Melhus.  Mange driver kornproduksjon, og da er vekstskifte nødvendig.  Det innebærer at etter 3 års kornproduksjon, må det produseres noen annet på arealet, og da er poteter svært godt egna.  Så langt har det ikke vært problemer med å skaffe nok areal.

    Per Arne var i ferd med å avslutte potetsettinga da vi avla ham et besøk, og settinga gikk virkelig raskt unna.  Settinga skjedde automatisk fra en stor settemaskin, og hvor potetbeholderen rommet hele 3.000 kilo settepoteter.  En mann til å kjøre traktoren var nok mannskap for å få potetene i jorda. 

Bilde: 

Bonde Per Arne Borten, Sør-Trøndelags eneste settepotetprodusent.

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (684)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co