X

Responsive image

Nyheter
VERDENSMESTER  i sitt 85. år – Nå fyller han 90

VERDENSMESTER i sitt 85. år – Nå fyller han 90

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, June 30, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Søndag 4. juli runder John Eidem 90 år.  I sitt 85. år ble han verdensmester i hopp i Knyken i Orkdal, og er dermed Trøndelags eldste verdensmester.  Hoppsporten har alltid ligget hans hjerte nær, og han kan se tilbake på 18 VM-gull og mange sølvmedaljer i  hoppbakken.  Han har vært et dugnadsmenneske utenom det vanlige, noe flere har fått nyte godt av.

AV MAGNAR HAUKDAL

Både i hoppbakken og på fotballbanen har han gjennom mange år vært aktiv i idrettslaget Trønder-Lyn. Og i tillegg har han vært svært aktiv i dugnadsarbeid og gjennomføring av ulike arrangement.

 

Oppveksten

John er født og oppvokst i Råbygda på Kvål.  – Klokka halv to om ettemeddan den 4. juli vart det te en kar her i Haualykkja, forteller John om ankomsten sin til denne verden. Haualykkja er gården som foreldrene eide og drev, og som John overtok da mora døde i ung alder.

    Mora led av tuberkulose, og John ble født med sjukdommen.  Det kom til å prege hans første leveår, og han var mye sjuk før han startet på skolen.  En legeundersøkelse på skolen bekreftet sjukdommen.

 – Legen sa at det bare var et råd mot sjukdommen, og det var å trene, forteller John. Det hjalp i alle fall, og kanskje var dette en grunn til at han ble den idrettsmannen han ble.  Fra han var 10-12 år var han også med faren i tømmerskogen, noe han også tror hjalp ham til å bli en bedre idrettsmann.

 

Idrettsmannen

I 16-17 årsalderen gjorde han det godt innen både baneløp og terrengløp.  Han var aktiv innen fotballen i Trønder-Lyn i 25-26 sesonger.

    – Men hjemme var det veldig stor interesse for ski, forteller han, og forteller at han fikk sine første ski av en onkel.

 – Det var nok ingen motforestillinger hjemme mot at jeg satset på skihopping, legger han til.  Og kan fortelle at både far og to onkler drev med sporten.

    I starten deltok han både i kombinert og spesielt hopp, og dette varte til han kom opp i seniorklassen.  Arbeidslivet gjorde etter hvert sitt til at han bare satset på hoppingen.          – Det var en god del reising i jobben, og da ble det vanskelig med begge grenene, forteller han.  Sitt første guttehopprenn deltok han på i 1946 på Rognes.  – Før den tid var krigen et hinder for å kunne delta på konkurranser, da «herrefolket» ikke likte dette, legger han til.

    Jobben gjorde det også vanskelig å prioritere hoppingen fullt ut, og han forteller at han flere ganger ble spurt om å være med på uttakelsesrenn for norgesmesterskapet, men måtte si nei.  Han trodde flere ganger at det skulle ordne seg med tid, men slik gikk det ikke.  I tillegg ble det også litt for lite tid til trening. 

    NM-deltakelse er det imidlertid blitt mye av på veterannivå, og han kan fortelle at han mer eller mindre har deltatt på alle NM de førti årene fra 1971 til 2011.  De 10 siste år er det blitt litt mer sporadisk deltakelse.  Han har også deltatt i en rekke VM, og også OL i Slovenia i 2010.  I 2016 deltok han i VM i Knyken i Orkdal, og ble da verdensmester i spesielt hopp i sitt 85. år. Han er derfor den eldste trønder som er blitt verdensmester i hoppbakken. Første gang han hoppet i Knyken var i 1948, og 68 år senere ble han altså verdensmester i Knykenbakkene!  Adresseavisen hadde for øvrig en større reportasje om veteranhopperne i forbindelse med mesterskapet, og hvor det blant annet ble fokusert på John.  John har 18 VM-titler i spesielt hopp, i tillegg til noen også i kombinert.

    John forteller at han har tatt idrettsmerket i rundt 60 år, og regner med at han også i år skal prøve å se om han kan klare kravene.

Bilde: 

På trappa i Haualykkja.

Les mer i Gaula

Print

Number of views (724)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co