X

Responsive image

Nyheter
Åpen gård  på Leinstrand

Åpen gård på Leinstrand

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, August 4, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

AV HEGE WILLADSEN 

I dag og fram til lørdag er det Trøndersk matfestival – et sted nær deg. Dette er en ny festival, for i fjor måtte Trøndersk Matfestival tenke nytt ettersom pandemien satte en stopper for den vanlige festivalen som hadde tilhold på torget i Trondheim. I stedet ble over 200 festivalopplevelser spredt over hele Trøn-delag. Dette opplegget fikk så gode tilbakemeldinger, at de valgte å gjøre det samme i år. Dermed er en ny festival født. 

 

Mye god mat i vår omegn

I Melhus, Orkdal og Midtre Gauldal er det mange lokale arrangement. På Leinstrand og Byneset er det også flere.   Vi tok en tur til en av tilbyderne på Leinstrand tidligere denne uka. 

 

Vi må jo ha dyr

– Det er dette som teller, sier Hjørvard Bjørnbeth da vi har ankommet gården hans Eggan Nedre på Leinstrand. 

    Vi møtte Hjørvard på tunet hans på gården, og han setter raskt kursen rundt fjøset og peker og sier at det er dette som teller. Han peker på noen geiter.

    – Det skal jo være åpen gård, så vi må jo ha dyr. Dyr og stabbur er greia, sier han og hinter til stabburet som han holder på å bygge nå. – Det skal jeg leie ut som gårdsrestaurant, sier han idet han går nærmere geitene. 

    Det er kashmirgeiter som han anskaffet seg i april i år. Da var geitekillingene bare en måned gammel. Hjørvard setter seg ned på huk og lokker på geitene. Mens han tålmodig venter på at de skal komme til han hører vi høner som kakler, men de har egentlig tatt kvel-den og vi ser dem ikke. 

    – Vi har geiter, høner, drivhus og kjøkkenhage, og så skal vi jo nå ha åpen gård. Du vet hva konseptet handler om? 

 

Trondheims matperler

– Ja, det er jo Trøndersk matfestival…?

    – Vi er vel 10 – 12 gårder rundt omkring i Trondheim som er med og inviterer folk. Men det er også flere som har åpent rundt i hele Trøndelag. Dette er jo satt i gang for å fremme det vi har å by på. 

    – Ja, komme da Perla, komme da, ja du er glad i kos, sier han mens en liten geitekilling på fire måneder nærmer seg. Han rekker så vidt å klappe den før den klatrer opp på Hjørvard og stiller seg på ryggen hans. 

    – De har blitt sosialisert disse geitene, så de er ikke så sky. Vi har laga ulike ting på de forskjellige gårdene for å vise hva vi har å tilby. Og så er det for å fremme lokalmat blant annet. Det heter seg at det er Trond-heims matperler rundt omkring i kommunen, noen har geitekjøtt, noen har sjølpro-dusert mjølk, noen har jordbær, bringebær, mye som er å finne rundt i kommunen.

    – Hva har du da? 

    – Ennå har jeg ikke så mye lokalprodusert. Det vi har av grønnsaker er mest sjølproduksjon, men vi har tenkt å bli større. Jeg er rimelig fersk og nyoppstarta. Jeg har engasjert en kokk, så når stabburet blir ferdig skal vi produsere gour-met-middager av mest mulig lokal mat. Men det er jo ikke ferdig ennå, men det blir og det blir nok åpning til julebord-sesongen, sier Hjørvard som omtaler seg som hobbybonde på gården han tok over for få år siden.

Bilde: 

Geita Perle bruker hobbybonden Hjørvard Bjørnbeth som klatrestativ.

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (508)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co