X

Responsive image

Nyheter
Spennende postkort-samling

Spennende postkort-samling

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, August 4, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Folk samler på så mangt. I Melhus er det en som samler på gamle postkort. Han bor på Øyåsbakkan og heter Oddbjørn Sandvik. Vivar på besøk hos han i en drøy time og tok en titt på kortene. Den timen skulle ha vært så mye, mye lengre. 

AV HEGE WILLADSEN

– Jeg driver litt med kjøp og salg, men nå er det privatsamlinga mi du skal få sjå, sier Oddbjørn Sandvik når vi setter oss ned i kjellerstua hans. 

    Det er jo laga postkort fra hver kommune i landet, men Oddbjørn har konsentrert samlinga si om kort fra kommunen han bor i og fra kommunen han kommer fra, Melhus og Skaun. 

    – Jeg kan jo ikke ha fra hele verden så nær sagt, sier han mens han blar i albumene med postkort i. 

    Når vi tar oss en titt rundt oss der vi sitter, så skjønner vi fort at det er mer enn bare postkort Oddbjørn interesserer seg for. Fotball og Rosenborg er også en interesse ser vi, så jeg skyter inn at han kanskje ikke samler på postkort fra Bergen, for der er jo RBK sin tidligere rival Brann fra. 

    – Nei, Bergen vil jeg ikke ha, og ihvertfall ikke Molde. Hehe, jeg vil jo helst ha de som er ifra nærområdet her. Og den Lillestrøm-kampen sist nå, det var litt sånn takk for sist. Så du den kampen? Jeg er fotball-tulling jeg skjønner du, sier han og ler og fortsetter og bla i albumene. Han mumler at han synes det er noe som skurrer i RBK, så han har ikke vært på så mange kamper der de siste åra. 

 

Oppstod i Østerrike i 1869

Men tilbake til postkortene. De første postkortene oppstod i Østerrike i 1869. Ordningen kom til Norge allerede i 1871. Postkortene hadde opprinnelig ferdig påtrykt verditegn eller porto og ble kalt Correspondance-Kort. Seinere innførte Postverket betegnelsen brevkort, og fra 1962 postkort. Slike postkort koster i dag det samme som A-post. På begynnelsen av 1900-tallet, i ei tid før det fantes moderne bildemedier som TV, film og internett, var postkort svært populære. Sammen med aviser og tidsskrifter var postkort en viktig kilde til spredning av blant annet aktuelle nyhets- og kjendisbilder. I dag er gamle post- og prospektkort ettertraktede, kulturhistoriske samlerobjekter. Og Oddbjørn har mange av den lokale utgaven av disse kulturhistoriske samleobjektene. 

 

Postkort viser 

utviklinga i samfunnet

Oddbjørn har samla på kort i rundt 20 år, og sier han fant en del kort hjemme på buret i Buvika. 

    – Nå får jeg stort sett tak i korta på auksjoner og litt privat kommer jeg over. 

    – Når du sier hjemme på buret i Buvika, hvor da?

    – Oppi bøgda, fra Svangrønning, midt i mellom sentrum i Buvika og Lereggen. Der er det jeg kommer fra, men jeg er nok mer melhubygg nå enn buviking, for jeg flytta derifra i -75. Og postkorta ja, grunnen til at jeg samler på dem, er at jeg synes det er artig meg historia. Spesielt å sjå utviklinga i bygdene, spesielt da fra Buvika og Melhus som jeg har flest kort fra. 

    – Har du katalogisert det etter årstall?

    – Nei, jeg har bare putta de i plastlommer i album. Et album for Melhus og et album for Buvika. Såpass system har jeg da. 

    Oddbjørn tar fram noen bilder av I. C. Piene Mølle i Buvika, eller ”mørna” som det heter på folkemunne, og jeg spør når mølna ble bygd. 

    – Tja, siloen ble vel bygd på 30-tallet, men noe eksakt tall vet jeg ikke. Men sjå her, her ser du bilde av at storsiloen har kommet. Og så står det ofte årstall på kortet, sier Oddbjørn i det han finner fram et forstørrelsesglass. Han fant ikke noe årstall på det kortet, men han fant et annet kort med bilde av mølna på, og det kortet var fra 1903. 

 

Kort sendt langveisfra

– Jeg ser det er kort som det er skrevet på og sendt til mottaker?

    – Ja, disse har vært sendt ja, men det er mange av de jeg har som ikke er sendt. Det betyr ikke vå veldig mye om det er sendt eller ikke. Dette er forresten sendt til Danmark og kommet nå tilbake til meg. Disse kortene er historie da. Jeg er ikke så veldig opptatt av hvem som har sendt til hvem, men det er fascinerende at de kommer tilbake. Har jo kort som har vært i USA blant annet. Og på en eller annen måte har det funnet veien tilbake. Men nå må jeg i vei å hilse på tvillingene som kommer, sier Oddbjørn og spretter opp av stolen og får fart på seg ut gjennom døra. 

    Det er datteren Marit som kommer hjem en tur med barna sine. Og da klarer ikke morfar å holde seg unna. Livets dessert vet du. Mens Oddbjørn tar imot barnebarna, så får jeg tid til å bla litt i albumene. De aller fleste bildene er i svart og kvit, men noen er med farge. Akkurat det påpeker jeg til Oddbjørn når han kommer tilbake. 

    – Ja, dette er håndkolorert, og du ser at dette er bilde av gamle Gjøms-brua. Eller Gimse bru som det står skrevet. Der ser du utviklinga lokalt, hvordan ting har forandra seg. 

Bilde: 

Det å se gjennom postkortsamlinga til Oddbjørn Sandvik er som en vandring i historien. 

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (409)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co