X

Responsive image

Nyheter
En laksesesong  på det jevne

En laksesesong på det jevne

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, September 1, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Laksesesongen 2021 ble historie ved midnatt tirsdag.  Et vanlig begrep blant laksefiskere er at det er et svangerskap til neste sesong, altså ni måneder.  Årets laksesesong betegnes som en sesong på det jevne.  I det fjerne henger det en litt mørk skygge over villaksen og laksefisket, da villaksstammen har gått såpass tilbake i enkelte elver at det er en frykt for at laksen kommer den såkalte rødlista.

AV MAGNAR HAUKDAL

Melhus Jeger og Fiskerforening (MJFF) disponerer tre vald i Gaula, og søndag ettermiddag ble sesongavslutningen markert på tradisjonelt vis ved gapahuken på Bagøyavallet.  I tillegg til grilling ble det mimret litt over sesongen om lakser som ble tatt og lakser som ble mistet.

    Leder i fiskerutvalget, Roger Lund, forteller et det er en tradisjon både med markering ved sesongstart og ved avslutning av sesongen. Vi legger stor vekt på det sosiale i denne sammenheng, at fiskerne kan treffes og markere sesongavslutningen. Noen benytter også muligheten til å gjøre noen siste kast spesielt nå når elva er så pass fiskbar.

 

Stor laks på alle vald

På valdene til MJFF er det totalt tatt 64 laks, og med gjennomsnittsvekt på litt i overkant av 4 kg.  På alle tre vallene er største laks over 10 kg.  Lund betegner årets sesong som en sesong på det jevne. Vi må jo også ta i betraktning at elva var stengt for fiske et par perioder ved lav vannføring og høg vanntemperatur.

    – Det ble hevdet at det var forståelse blant fiskerne for at fiskingen ble stanset.  Synes du dette var akseptabelt?

 Med den vannføringa og temperaturen som var, var dette helt riktig.  Men min mening er at fisket burde vært stanset tidligere.

 – Et av argumentene for å stanse var at gjenutsatt fisk hadde lavere overlevelsesevne ved høg vanntemperatur. Hva er din mening om catch and release (fang og slipp)?

    – Dette er jo en praktisering som er importert fra andre land, og jeg er uenig i dette slik det praktiseres i dag.  En fisker kan jo stå hele dagen å dra fisk, bare den settes ut igjen.  Jeg kjenner til flere fiskere som har satt ut nesten 100 prosent av fanget fisk, og da blir det noe galt med prinsippet.  Vi hadde reglement og bestemmelser ute på høring i vinter, og MJFF sin holdning var at C&R burde begrenses til to lakser pr. fisker. Men dette forslaget fikk vi dessverre ikke gehør for i departementet. 

Bilde: 

Grilling og grillmat hører med ved avslutning av fiskesesongen.

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (402)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co