X

Responsive image

Nyheter
Martin Melhuus med sjølbiografi:

Martin Melhuus med sjølbiografi:

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, October 27, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Martin Melhuus har skrevet bok om sitt yrkesliv. Han har 40 års erfaring fra tjeneste i Det norske Veritas.

“Mitt liv som veritass + + “ er tittelen på boka, som nettopp er kommet. Plusstegnene bak «veritass» betyr at det er med en god del mer en yrkestida i et av verdens størsteskipsklassifikasjonsselskap. En veritass er, som en vil skjønne, den mer humoristiske betegnelsen på en som har sitt arbeid i dette konsernet. Martin forteller om barndom på Hedmarken, på Furnes og i Brumunddal. Som femåring kom han til Skjåk, der far var meieribestyrer ved Lom og Skjåk dampysteri. Året etter kom de til Melhus, og her fikk han det fleste av barneåra.  Martin skriver omlek og moro i Melhus, om skolegang og lærere, om kamerater og påfunn. En historie han forteller tar vi med her, en hendelse som fikk betydning, kanskje også for hans senere yrkesvalg: «Sammen med bestekompisen Sverre Stendahl bygde vi hver vår kano i hagen vår. Denne besto av to lange og brede fjøler(entom-åttetom eller noe slikt) somble bøyd slik at kanoen fikk en største bredde på bortimot meteren. Som bunn ble tynne panelbord benyttet. Båten ble brukt på elva Gaula; en livsfarlig lek. En gang var jeg på nippet til å forlate denne verden. Det er den eneste gangen jeg har sett livet mitt passere revy. Heldigvis ble jeg berget i land av bygdas smed som hadde verksted ved elvebredden og hørte ropene om hjelp. Ikke kunne vi svømme, og livvester var et fremmedord. Jeg har siden denne hendelsen hatt vannskrekk og aldri lært å svømme. Dette kan virke merkelig all den tid jeg skulle komme til å vie arbeidslivet innenfor det maritime. Det positive med kanoaktiviteten var at jeg fikk en viss forståelse av vannmotstand, stabilitet og styrke, både såkalt global- og lokal styrke.Å entre kanoen var et kunststykke både stabilitetsmessig og styrkemessig. Bordene i bunnen var så tynne at de ikke tålte vekten av en guttunge hvis all vekten havnet på ett bord; et eksempel på dårlig lokal styrke.» Som ansatt i Veritas har Martin arbeidet med skip og sikkerhet til sjøs. Han utdannet seg til sivilingeniør ved universitet i Aachen i Tyskland og ved Norges tekniske høgskole i Trondheim. Arbeidet førte ham til oppgaver i Japan, Korea,

Canada, Singapore, India, Sør- Afrika, Russland, Kina, Sverige og Norge. Bl. a. til Japan var familien med, og der ble en av døtrene født. I flere år var han sjef for Veritas’ avdeling i Trondheim.

Gjennom arbeidet har han møtt mennesker og opplevd ganske forskjellige forhold ute i verden. Dette forteller han om i boka på en lett og fin måte. Trass i at han i løpet av livet har oppholdt seg på forskjellige steder i verden, har Melhus vært heimbygda, her er røttene, og nå har han og kona Ingjerd i lang tid bodd i huset som farfar med samme navn som Martin en gang bygde og somforeldrene og søsknene også bodde i.

Bilde: 

Martin Melhuus har skrevet ei underholdende og interessant bok om sitt liv, som“veritass”, men også om mange andre hendelser fra barndom til pensjonsalder.

Les mer i Gaula

Print

Number of views (556)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co