X

Responsive image

Nyheter
Ny beregning av nettleia fra nyttår

Ny beregning av nettleia fra nyttår

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, November 24, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Fra nyttår kommer det en ny prismodell for beregning av nettleie. Fram til nå er nettleia blitt beregnet ut fra det månedlige strømforbruket uavhengig av når på døgnet strømmen er brukt, pluss et fastbeløp. Fra nyttår vil nettleia bli beregnet både ut fra hvor mye strøm som forbrukes og ut fra når på døgnet du bruker strømmen.

AV MAGNAR HAUKDAL Den månedlige strømregninga består to prisdeler, en for strømforbruk og en for nettleie, og dette gir den fakturatotalen som skal betales til strømleverandøren. 

Nettleie er kort sagt det vi betaler for at strømmen skal transporteres fram til det stedet hvor strømmen brukes, feks boligen til den enkelte av oss. Det finnes bare ett nettselskap innenfor hvert geografiske område, så vi kan derfor ikke fritt velge nettselskap på samme måte som vi kan velge strømselskap. Innenfor Gaula sitt geografiske område er detTensio som er nettselskapet.

Regjeringen har bestemt at alle norske strømkunder skal få beregnet nettleia på en ny måte fra 1. januar 2022. Hensikten er å få oss til å bruke strøm på en smartere måte. Det er også sagt at den

nye modellen ikke skal bidra til økte inntekter for nettselskapene. For den enkelte strømkunde betyr den nye nettleiemodellen at nettleia i større grad blir påvirket av hvor stort det samtidige strømforbruket er. Størrelsen på nettleia vil derfor avhenge i hvilken grad den enkelte fordeler strømforbruket over døgnet. I den nye modellen vil det bli billigere å bruke strøm på natta (22.00 – 06.00) fordi strømnettet da har ledig kapasitet. Modellen for beregning av nettleia består av to ledd, et kapasitetsledd og et energiledd. Kapasitetsleddet har ulike trinn etter hvor stort strømforbruket var på det meste forrige måned. Utgangspunktet er den hele timen med høyest forbruk (kW), uavhengig av hvordan forbruket imåneden ellers er. Energileddet beregnes ut fra det totale strømforbruket (kWh) i måneden. Første nettleieavregning i ny modell kommer i februar 2022. Info til kundene I følge kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem i Tensio jobbes det nåmed å få på plass alle detaljene i den nye modellen, slik at det erklart til nyttår. Alle kunder vil derfor om kort tid motta informasjon om endringen.

Bilde: Nettleia er det vi betaler for transport av strømmen, bl.a overføringslinjer.

Print

Number of views (588)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co