X

Responsive image

Nyheter
KJETIL ANDRE AAMODT PÅ MELHUS

KJETIL ANDRE AAMODT PÅ MELHUS

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, December 1, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Kjetil Andre Aamodt kan se tilbake på en fantastisk idrettskarriere. Han er Norges mestvinnende alpinist. Forrige uke var han på Melhus.

AV JENS GRANØIEN

– Før var det OL-gull som var målet, nå er målet å være en ålreit pappa og en ålreit fyr, sa den tidligere toppalpinisten på idrettsgallaseminaret på Melhus.

    Han er den hittil mestvinnende alpinisten med tjue mesterskapsmedaljer. Herav fire OL-gull og fem VM-gull. Han er en av kun fem mannlige alpinister med verdenscupseier i alle fem disiplinene.

De siste åra er han blitt kjent som programleder på TV, sist nylig på NRK med programmet «Familiens ære».

 

Viktig å aldri gi opp

Kjetil Andre Aamodt har lært at en aldri skal gi opp, sjøl om målet har  endra seg etter at han slutta som toppalpinist i 2006.

    Han fortalte fra den spede begynnelsen da han som guttunge ble «pusha» på av sin far som ville at han skulle bli idrettsutøver. Han fortalte at han som åtteåring kom inn til en 110. plass, selv hadde han en målsetting om å bli blant de ti beste. De rundt ham hadde forventninger om at han skulle komme enda lenger fram på resultatlista, kanskje til og med vinne. Neste dag tenkte han at: «det går jo ikke an å bli dårligere enn den første dagen». Der tok han feil, han havnet på en 112. plass. Noe lærte han: «Det er viktig å aldri gi opp».

 

En far som stadig

«pusha» på

Kjetil Andre fortalte om faren som stadig vekk «pushet» på ham for stadig å bli en bedre idrettsutøver. Han fortalte om oppveksten sin, først på Lambertseter og senere på Holmlia, begge plasser øst i Oslo.

    – Vi var en fattig familie da vi bodde på Lambertseter. Det ble heller ikke bedre da vi flytta til Holmlia, sa Kjetil Andre.

    Det var trening og atter trening med en far som stadig «pusha» på. Det var om å gjøre å nytte ut tida, og ikke minst pengene. Heiskortet var dyrt, og faren holdt på at gutten måtte holde ut med treningen så lenge heisen gikk. Da var han ti år gammel.

    Å pante flasker var hans inntekt på 70 – tallet.

    – Den dagen jeg fant en femtilapp er den beste dagen i midt liv, den dagen slår ut alle dager, også de dagene jeg vant OL-gull og den dagen jeg ble gift og etterpå fikk unger, fastslo den tidligere alpinisten.

 

Ikke vær redd for 

å prøve og feile

Kjetil Andre kom med på landslaget som 17-åring i 1988. Der ble han til han la opp skikarrieren i 2006. I starten av hans karriere hadde det ikke vært noen norsk alpinist på toppen i alpinsporten siden femtitallet da Stein Eriksen vant OL-gull i 1952.

    Aamodt sa at en ikke må være redd for å prøve og feile. At en må unngå å bruke unnskyldninger, og ha det gøy.

    – Mental styrke handler mest om erfaringer, sa alpinisten.

    Han poengterte at det er viktig å gjøre kompisen sin til en bedre vinner. Bestekompisen var Lasse Kjus.

    Både innledningsvis og underveis i foredraget viste han en «skrytevideo» fra sin tid som aktiv idrettsutøver. Videoen viste både store øyeblikk da han vant, men også da han falt og pådro seg skade.

Bilde: 

Foran fra venstre, Bernt Plassgård fra Norsk tipping, ordfører Jorid Jagtøyen, lederutvikler Karina Andersen Aas, bak tidligere toppidrettsutøver i alpint Ketil Andre Aamodt og leder i Trøndelag idrettskrets Kjell Bjarne Helland.

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (604)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co