X

Responsive image

Nyheter
Bibliotek  med unike  muligheter

Bibliotek med unike muligheter

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, December 8, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Skaun folkebibliotek har mye mer å by på enn bare bøker. Ikke bare har de et flott lokale som genererer leselyst og en stor variasjon av bøker. 

Biblioteket har mange digitale tjenester, og i tillegg låner de ut kunst du kan ha hjemme ei tid, og du kan låne deg kano. Ja, kano. På biblioteket. Vel, ikke på biblioteket, men med å bruke lånekortet ditt får du låne kano som ligger på Grønneset. Det er jo det som er det unike med Skaun folkebibliotek. Ordet Bibliotek er gresk, og biblio betyr bok og theke betyr lager. Biblioteket er ikke lenger strenge frøkner som hysjer med hornbriller på. Det er ikke øredøvende stillhet og bøker. Det er mye mer enn bare bøker. 

 

Frø og kunstbilder

– Vi har også frøbibliotek, sier biblioteksjef Elin Berge da vi besøkte biblioteket som ligger i Børsa. 

    – Når du dyrker en plante, høster du frø som du leverer tilbake til biblioteket. Det er ikke vår idé, for Trondheim gjør jo det samme, men ikke alle bibliotek har dette. 

    – Har du noen frø nå, og hva gjør du med frøene på vinters tid?

    – De har vi på magasinet. Det er boklageret vårt, og der står frøbiblioteket vårt. Men nå har vi stiklinger, og vi har hatt ”bytt en stikling-dag”, sier Elin og tar oss med til bordet der stiklingene fortsatt står. da vi 

    – Det er jo så trendy med planter og stiklinger nå. Jeg lurer på om det fikk en oppsving under pandemien. Vi har en liten plan om at vi til våren kanskje satser på uteplanter. Litt knoller og slikt. Noe annet som er spesielt med Skaun folkebibliotek er at vi har et godt samarbeid med Skaun kunstforening. Så vi har artotek. Det er det ikke så mange bibliotek i Norge som har, kanskje en par-tre. Men det kommer av at vi har så godt samarbeid med kunstforeninga. Det er jo kunstnere som er i kunstforeninga som to ganger i året kommer med bilder hit. Det fungerer sånn at disse bildene får du lånt i to måneder i slengen. Og du må ha et lånekort her, og du må være over 20 år for å få låne det. 

    – Kan noen som bor i en annen kommune benytte seg av det?

    – Har du et nasjonalt lånekort, så kan man låne bilder her ja. Du vet at Skaun har vært en kommune i vekst, så det er mange nybygde hus, og vi ser at det er en del nyetablerte som har vært her og lånt bilder. Hvis de har likt bildet, så er det en mulighet til å kjøpe det. 

    Elin viser oss bildene, og sier at de har flere bilder enn de som er i biblioteket, for det er mange bilder som er på utlån. I tillegg har de bilder stående på boklageret. På magasinet som Elin kaller det. 

 

”Book nooks”

– Hvor har du magasinet hen?

    – Jeg kan vise deg det, men før vi går kan jeg vise deg ”book-nooks”. 

    – Hæ? Hva? Si det en gang til.

    – ”Book nooks” heter det, og her ser du det er små tablåer fra bøker som en her i Skaun har laga; John Steffen Gjersvold, og han er vaktmester her. Her har du en fra Torbjørn Egner, her er en fra Narnia og så har vi fra Mumidalen og fra Harry Potter og flere. Dette er en internasjonal trend, så vi har ikke noe godt ord for det på norsk. Men jeg vil kanskje kalle det et lite titteskap, der han som har laga det har skapt et lite miljø fra de forskjellige bøkene. 

    La oss ta Egner sitt titteskap, da kan du se for deg bøkene til Egner stå på rekke og rad i bokhylla, og boka om Karius og Baktus, den har fått et tillegg, så ved siden av boka står en ”book nook” av tenner og tannkosten for eksempel. Den er er på størrelse med en bakpermen av ei tjukk bok. Sjøl sier John Steffen at det skal smettes inn i ei bokhylle, og når du går forbi så ser du det plutselig. 

    – John Steffen kom tilfeldigvis innom en dag og spurte om vi ville ha book nooks, og vi visste jo ikke hva det var. Han viste oss det fenomenet, og da sa vi at det ville vi ha ja. 

Bilde: 

På vinduene til folkebiblioteket i Skaun er det sitat fra forskjellige forfattere. Bak ryggen på biblioteksjef Elin Berge er det et sitat av Tor Åge Bringsværd: Det å skrive eller det å lese….nærmere trolldom er det ikke mulig å komme. 

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (367)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co