X

Responsive image

Nyheter
Restaurerer gammel politibil

Restaurerer gammel politibil

Author: Melhus Avisa Gaula/Tuesday, December 21, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Det er ikke det raskeste restaureringsprosjektet Ron Berg skal gå i gang med, med desto mer spennende blir det å restaurere en gammel politibil. Bilen som bror til Rons bestefar opprinnelig hadde som tjenestebil, var både politibil og Svartemarja i Finnmark.

AV MAGNAR HAUKDAL 

Ron forteller at bror til hans bestefar var lensmann i Vadsø og Tana politidistrikt rundt 1960. Tjenestebilen var en Volvo Duett 210 64-modell, og var grønn med svarte skjermer.  En noe uvanlig og interessant farge på en politibil, da bilene i 1965 fikk sine mer kjente farger – svart med hvite skjermer.  Da bestefars bror døde først på 70-tallet, kjøpte bestefar bilen og benyttet den til kjøring av fisk.  Bestefar var fisker, og bilen bærer preg av å ha vært fiskebil i mange år, forteller Ron.

    Da Ron sin bestefar sluttet å bruke bilen, ble den hen-

satt «i skauen» hvor den tydeligvis har stått i mange år, kanskje nesten 40 år.  En ren tilfeldighet gjorde at Ron oppdaget bilde av bilen på Facebook.  Noen hadde tydeligvis stjålet bilen som var hensatt i skogen, og solgt den slik at den havnet i Bodø.  Da jeg så bildet, skjønte jeg jo med en gang at dette måtte være bilen som hadde vært i min familie, forteller Ron.  Jeg hadde sett bilder av bilen, fargen og at det sto POLITI rett ovenfor frontruta levnet derfor liten tvil om hvilken bil dette var.

    Kontakt ble opprettet med vedkommende som nå hadde bilen, bilens historie ble formidlet og nå er bilen kommet hit til Melhus.

 

Et omfattende 

restaureringsarbeide

Etter at han hentet bilen var det ikke bare å sette i gang med restaureringsarbeidet.  Bilen hadde havnet i Bodø urettmessig, men eieren hadde vært i god tro da han over

tok den.  Arbeidet med å finne bilens identitet har vært et omfattende arbeid, men når alt er klart vil arbeidet med istandsettingen starte.  

    Mye rust må fjernes, deler må skaffes, og ikke minst er det slik at mange deler må lages, forklarer Ron. Målet er å få den slik den var som opprinnelig politibil med skilter og det hele, og i kjørbar stand.  Prosjektets varighet har han ingen formening om, men betegner dette som et kulturminne som det vil ta tid å restaurere.

    En kuriositet er at bilen både har vært politibil og Svartemarja. Bak i bilen hvor reservehjulet opprinnelig var plassert, ble det gjort praktiske endringer slik at bilen kunne brukes til fangetransport.

 

Ikke første prosjekt

Ron forteller at han har en del erfaring med oppussing av biler, og at han i sommer var i Oslo på utstilling med en bil han hadde restaurert. Erfaringen kan nok komme godt med slik at Ron Politibil kan framstå i sin opprinnelige prakt. 

Bilde: 

Ron foran oppussingsprosjektet.

 

 

Print

Number of views (714)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co