X

Responsive image

Nyheter
30 år med dans på Kroa

30 år med dans på Kroa

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, November 20, 2019/Categories: Startsiden, Nyheter

Det var Kjellrun Solem som var leder for Kroa som fikk i gang Kroadansen høsten 1989. Det er gått 30 år, og torsdag var cirka 60 ivrige Kroadansere samlet til middag på Kroa for å markere jubileet.

AV JENS GRANØIEN.
Kjellrun Solem var invitert til jubileet, hun har så langt ikke vært noen ivrig danser på Kroa. På jubileumsfesten benyttet hun anledningen til å opplyse, at hun nå hadde tenkt å gi seg med, men at hun manglet partner. Solem holdt en liten mini historietime, og fortalte at hun syntes de som var med den gangen, så gammel ut, og at de som er med i dag ser ung ut. Hun mente at det kanskje kunne ha noe å gjøre med at hun hadde blitt eldre selv.
    – Kroa ble bygd i 1986. Det var Johan Hogstad som var en driftig ordfører, han var i New York d.c., og da han kom hjem fortalte han at han hadde sett noe som han ville ha på Melhus. Sånn var det Kroa kom til, sa Kjellrun Solem.

Noen mente at Kroa skulle være et ordentlig sted
Kjellrun Solem er sykepleier og ble ansatt som leder for Kroa, som inneholdt 24 leiligheter og eldresenter, da den sto ferdig i 1986. Hun poengterte at eldresenteret er for alle. Noen trodde det var bare for de som bor der. Hun sa at aktivitetene på Kroa er forebyggende helsearbeid.
    Da hun kom med ideen om å starte Kroadansen fikk hun kritikk fordi noen mente at Kroa skulle være et ordentlig sted. Hun sa at det er skikkelig helse i å danse, og at det var motivet for å starte danseklubben.
    – I starten var det lite mannfolk, men det kom med flere etter hvert. Det er artig å se at vi har vokst og levd i 30 år, sa Kjellrun Solem.

Jens Borten ble
nedrent av damer
Sigfrid Rimolsrønning som er leder i komiteen som arrangerer dansen på Kroa, hadde skrevet og framførte ei fyldig jubileumsberetning. Det ble tidlig oppnevnt ei livsstilsgruppe på Kroa etter at den ble tatt i bruk i 1986. Gruppa sin oppgave var å sørge for aktivitet på Kroa, og hun var en av dem som var med i gruppa. De andre som var med var, Sigrid Eidsmo, Dagrun Folde, Berit Hegdal, Solveig Rapbjørg og Gunnhild Løvseth. Det var denne gruppa som senere fikk ansvaret for dansen.
    – I starten var det lite mannfolk som var med. Jens Borten og John Eggen var de eneste av hannkjønn. Jens Borten ble nesten nedrent av damer som ville danse. Dette gjorde at han fikk vondt i beina da han kom hjem. Anne Eggen ville ikke låne bort John, derfor dro de tidlig hjem, refererte hun fra jubileumsberetninga.
    
Har gitt mange gaver
Fra 1995 fikk dansegruppa eget navn. Navnet ble Kroa danseklubb. Fra 1997 ble loddsalg erstatta med åresalg. De fikk inn godt med penger som de kunne gi til forskjellige gode formål. De har gitt 5000 kroner til hjertestarter, 1000 kroner til lydanlegg i kirka, 7000 kroner til bårerommet i kirka og 500 kroner årlig til bladet Helg i bygda. Kroa har fått penger til forskjellige ting opp igjennom åra. Blant annet til utstyr på kjøkkenet, til sammen har Kroa fått gaver til en verdi av 157.149 kroner. LHL har også fått 2000 kroner.
    
Mange har bidratt
med musikk
I 1999 var det låvedans hos Lars Vevik på Byneset. Dansegruppa har også arrangert fester på Konstadtunet i Skaun. De har arrangert sosiale møter påskelørdag og 5. juledag, med sang og musikk. De har også arrangert formiddagsdans. Musikken opp igjennom åra har vært forskjellig. Det starta med Vassfjelljenta, Gudrun Buklev og Per Opland. Lars Lehn, Saksgård, Krognes trio, Erlend Klefstad og Ingunn Solem. Grundt og flatt fra Støren, Ivar Eggen og Håvard Karlgård. Fra 1996 er det Arne Eggem og Per Nervik, begge bosatt på Ranheim som har sørga for musikken.


Bildet: Spelemennene Per Nervik til venstre og Arne Eggem fikk også blomser. Her sammen med hele komiteen. Fra venstre, Kari Øyås Sandvik, Sigfrid Rimolsrønning, Åse Holm, Jorunn Bergsmyr og Ingeborg Eidem.

Les mer i Gaula.

Print

Number of views (1786)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co