X

Responsive image

Nyheter
Når livet  vender

Når livet vender

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, March 2, 2022/Categories: Startsiden, Nyheter

– Det er på en måte dødsdommen, sjøl om du har den i mange år, og kan være velfungerende sier Stig Tommy Onsøyen.

AV HEGE WILLADSEN

H

an har fått samme sykdom som både hans far og farfar fikk; Huntington. 

    Sykdomen beskrives som arvelig  og som debuterer i voksen alder og innebærer svinn av hjerneceller. Det gir seg utslag i ufrivillige og ukontrollerte bevegelser av armer og bein. De bevegelsene kalles korea. Det medfører også personlighetsforandringer og demens. 

    – Om en av foreldrene har Huntingtons, så er det 50 prosent risiko for at barna får det, opplyser Stig Tommy. 

 

Håper på en kur

Han har hatt sykdommen i noen år, og jeg som nå har vært på besøk hos Stig Tommy, jeg har kjent han siden første klasse på skolen. Gjennom skoleårene var Stig Tommy en som gjorde miljøet i klassen godt. Det var ikke noe vondt i han, men han gjorde mange spillopper, og hadde vanskelig for å sitte i ro slik som så mange andre. 

    Det er fem år siden Stig Tommy fikk diagnosen. Han skjønte at noe ikke stemte da han slet med å få med seg ny informasjon. 

    – All kursing, opplæring, og alt det nye og alt lovverk man i brannvesenet måtte oppdatere seg på, det satt ikke. Alt jeg lærte, det var glemt etter ei uke. Da måtte jeg lese det igjen. Jeg var på vakt, og var innsatsleder under utrykning. Ettersom jeg visste at det var 50 prosent sjanse for at jeg kunne ha Huntington, trodde jeg det var det.                   Stig Tommy har en sønn Mathias og datteren Eline. Han er morfar til Thea og Lukas. Etter at jeg hadde vært på besøk hos Stig Tommy sendte han noen dager senere melding om at Mathias hadde testet seg for om han hadde genet som gir Huntington, og det hadde han ikke. En lettelse, og en byrde mindre for Stig Tommy å bære. 

 

Sliter på møblene

En test av arvematerialet, DNA-test, bekrefter diagnosen. En slik test, gir i de aller fleste situasjoner en entydig konklusjon. Stig Tommy har når som helst gjennom livet kunnet ta en slik test, men han har ikke ville vite om han har hatt sykdommen liggende latent. Han mener at det ikke hadde noe for seg, for det er ikke noe man kan gjøre for å forhindre utviklinga av sykdommen. Nervemedisiner kan redusere ufrivillige bevegelser. Stig Tommy tar kun medisin slik at han kan sove om natta.

     Vi sitter i stua hjemme hos Stig Tommy. Der bor han sammen med kona Anne Britt og hennes datter Marianne på snart 17 år. Mens vi sitter og koser oss med drikke og kremboller, klarer ikke Stig Tommy å sitte rolig. Han er nesten konstant i bevegelse, men når han tar seg en sup av kaffekoppen, da sitter han imponerende nok helt i ro. Det bemerker jeg. 

    – Jeg må jo det, hvis ikke så har jeg skvakla tu’ kaffen, ler han og legger til at det kommer ei tid han ikke klarer å ha kontroll på bevegelsene. 

    Med så mye bevegelse i kroppen, spør jeg om han blir støl. Men det blir han ikke sier han. Korea gjør at det ikke er mest armer og bein som beveger seg. Det er hele kroppen. Han sitter i en Stressless-stol, og når han lener seg tilbake, så trykker han stolryggen helt ned igjen, for å ta den opp igjen rett etterpå. 

    – Som du ser så sliter jeg på møblene. 

    Han finner fram et magasin utgitt av Landsforeningen for Huntingtons sykdom, han blar opp på ei side. Der er det bilder av flere forskjellige hjelpemidler. 

    – Jeg kan kjøpe vekter og feste på armer og bein, og det finnes også spesiallagde dyner med stor tyngde, sier han.         – Du får brukt musklene dine ganske så mye når vi prater nå, sier jeg til Stig Tommy som konstant er i bevegelse der han sitter. 

    – Ja, det er vanlig for sykdommen. Jeg spiser dobbelt så mye som tidligere, for energibehovet er der. Men jeg føler meg ikke sliten. 

    – Åja, så du er godt trent. 

    – Hehe, ja må nok være det da ja. Sikkert noe gammelt som sitter igjen. 

– Blir du sliten da?

    – Nei. I fjor var vi på Norgesferie, og da kjørte jeg 80 prosent av tidea. Jeg holder på med en del husarbeid. Jeg vasker og tørker klær, det eneste jeg ikke gjør det er å vaske gulvet. Der er jeg ikke nøye nok ifølge fruen.

Bilde: 

Stig Tommy Onsøyen fikk for fem år siden diagnosen Huntingtons sykdom. Han er åpen om sykdommen, noe som gjør det lettere for alle rundt ham. Og en annen ting som gjør det lettere for Stig Tommy og de nærmeste rundt ham er at han har et positivt syn på livet.

 

Les mer i Gaula

 

Print

Number of views (3005)/Comments (0)

Siste utgave