X

Responsive image

Nyheter
Kornhøsten: – Det ser ut til å bli bedre enn det så ut for

Kornhøsten: – Det ser ut til å bli bedre enn det så ut for

Author: Melhus Avisa Gaula/Thursday, September 24, 2020/Categories: Startsiden, Nyheter

Det er stor variasjon når det gjelder modningen av kornet i distriktet. Det skyldes først og fremst tørke i juni. Halfdan Hansen på Kjeldstad på Lundamo sier, det ser ut til å bli bedre enn det så ut for.

AV JENS GRANØIEN

Det er sandjorda og litt tyngre leirjord som er mest merka av tørken tidlig i sesongen. Der det er mer moldholdig jord er det annerledes, der har kornet modna jevnere. Der tørken har rammet er det to generasjoner. Noe tok fatt på veksten før tørkeperioden, mens noe ble hengende etter til regnet kom i juli.

    På Kjeldstad på Lundamo er Halfdan Hansen godt fornøyd. Halfdan er kårkaill, og det er sønnen John som har overtatt gården.    En kårkaill

kan være god å ha, Halfdan forteller at han «hiver» seg på skurtreska først det er såpass opphold mellom alle bygene, at det går an å høste sånn nogen lunde tørt korn. Han sier at det er vanskelig å få kornet tørka ned til femten prosent i år med den værtypen vi har hatt den siste tida.

 

Overraskende mye 

1. generasjons korn

Mesteparten er treska på gården hos Hansen. Halfdan sier at det var overraskende mye 1. generasjonskorn i forhold til 2. generasjon. Det berga avlinga delvis. Han forteller at det som er treska har vært på tørka, og alt i alt ser det bra ut, og Halfdan er fornøyd med ei avling så langt, på over 400 kilo på målet tørka korn til under 20 prosent vatn.

– Alt tatt i betraktning er jeg fornøyd, sier han. Nå håper han på kornvind og tørrvær i slutten av uka for å bli ferdig. Han sier at været har en tendens til å bli dårligere enn det de melder.

Bilde: 

Anders Småøien og Halfdan Hansen konstaterer at det er korn på forskjellig modningsstadier i byggåkeren. Noe er modent, mens noe enda er grønt og trenger mer tid. Da kan det bli en vanskelig avveining om man skal treske, eller om man skal vente på det umodne kornet.

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (101)/Comments (0)

Siste utgave