X

Responsive image

Nyheter
Per Estenstad  har reist  og opplevd mye

Per Estenstad har reist og opplevd mye

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, October 7, 2020/Categories: Startsiden, Nyheter

Per Estenstad har besteget Europas høyeste fjell som rager 5642 meter over havet. Han har vært i Israel. Hans siste langtur gikk til Madagaskar. En tur til Finnmark har han vanskelig for å glemme.

AV JENS GRANØIEN

H

an har vært i Canada og reist mye i Europa. En tur til Finnmark har han vanskelig for å glemme. Den siste langturen gikk til Madagaskar, det var for to år siden. For øyeblikket, i disse tider er det stille på reisefronten. Men Per er sikker på at det blir flere turer når forholdene normaliserer seg igjen.

    Turen til Madagaskar sammen med Kjellrun Kolås, og med tidligere sokneprest i Melhus Bjørn Sverre Lie som reiseleder ble også en opplevelse. Der besøkte de landbruksskolen som tidligere rektor på Øya videregående Ola Foss bygde opp i sin tid. Besøk på barneheim ga sterke inntrykk.

    På reiser i Europa reiste Per sammen med Egil Sallaup og Arvid Almås. De var også på en opplevelsesrik tur til Finnmark for noen år siden. Den turen og flere turer kommer vi tilbake til.

 

Sin første jobb hos Bjørgum

Først litt om Per Estenstad som fylte 75 år sist tirsdag. Det først møte med skolegang fikk Per på Jåren skole tidlig på 50 -tallet. Deretter ble det yrkesskole og landbruksmekanikerskole. Sin aller første jobb fikk han hos Bjørgum mekaniske verksted på Jagtøyen. Hos Bjørgum produserte de lastebil- og traktortilhengere. Etter et par år hos Bjørgum fikk han jobb som servicemann hos Eikmaskin. Da reiste han rundt omkring i bygdene og reparerte traktorer og landbruksmaskiner. Per sier at det var en dårlig jobb å reparere landbruksmaskiner som sto nedsnødd i ei snøfonn.  På den tida holdt Eikmaskin til på Nyhavna, men Per var med da de flytta til Tunga.

 

Studieopphold i Canada

Mens han var hos landbruksmaskinfirmaet, søkte han seks måneders permisjon for et studieopphold i Edmonton i Canada. Det var i 1970, og Per var 25 år. Han hadde slektninger i Canada, det var en årsak til at han søkte seg akkurat dit.

    – Jeg jobba på en gård i Canada. Jobben starta klokken fem om morgenen. Det gikk i ett. Jeg var ikke der for å slite meg ut. Derfor slutta jeg etter kort tid og fikk jobb hos mine slektninger som holdt på å starte produksjon av emblemer. Jeg var også med og treska korn på en gård, forklarer han.

    Da han kom heim fra turen til Canada og skulle starte på jobben sin hos Eikmaskin igjen, var det begynt ei kjekk jente som kontordame hos det samme firmaet. Hun var fra Leka og navnet hennes var Magnhild. Per og Magnhild ble kjærester, de ble gift, det er de fortsatt, og i mars i år fikk de sitt første oldebarn.

 

Monterte spannmelkeanlegg hos Inga Tamnes

Da han sluttet hos Eikmaskin fikk han jobb som maskinreparatør hos Trøndersk pelsdyrfor. De hadde biler, og ulike maskiner som trengte reparasjon. På den tida var det mange som starta med pelsdyr. På gården hjemme hos faren til Per, Ola var det også pelsdyr.

    – Jeg var med i glanstida i pelsdyrnæringa, sier han.

    I 1977 fikk han jobb som montør og servicemann hos Alfalaval. Jobben medførte mye reising rundt omkring i Trøndelag. Per var blitt godt kjent, etter at han reiste omkring og reparerte traktorer og maskiner for Eikmaskin.

    På den tida var det melkekyr på nesten samtlige gårdsbruk. Dette var lenge før roboten overtok melkingen. Det vanlige var båsfjøs og rørmelkingsanlegg der melka ble ført til melketanken i rør. Noen fikk fortsatt montert spannmelkingsanlegg. Per husker at han monterte spannmelkingsanlegg hos Inga Tamnes i Brekken, Inga hadde ord på seg for å være synsk. Hun hadde ei lita besetning på 3 – 5 kyr og klarte seg godt med spannmelkeanlegg.

Bilde: Per Estenstad sin siste langtur gikk til Madagaskar. Det ble også en tur rik på opplevelser. Særlig gjorde besøk på barneheim inntrykk.

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (395)/Comments (0)

Siste utgave