X

Responsive image

Nyheter
Audun Lilleberg  vokste opp med butikk og idrett

Audun Lilleberg vokste opp med butikk og idrett

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, June 2, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Han var tidlig med og hjalp til i butikken. Da foreldrene Anna og Anders åpna landhandel på Kvål i 1961 var Audun ti år. Idrett har også vært en viktig del av hverdagen for familien Lilleberg.

AV JENS GRANØIEN

D

en 7. juni er det 70 år siden Audun Lilleberg ble født i Lesja i Gudbrandsdalen. Dit dro Anna og Anders da Anders hadde fått jobb hos søster og svoger som hadde landhandel der. I Lesja ble de to eldste barna i familien, Audun og Kåre født. Da Mona kom til verden, noen år senere var familien flytta tilbake til røttene på Hølonda. Anders hadde fått jobb i butikken på Korsvegen. Bolig fikk de leie i 2. etasje hos en familie midt i Korsvegen sentrum.

    Da Audun som den eldste av de tre ungene var sju år og skulle begynne på skolen, flytta de til Kvål. Anders Lilleberg kjøpte en butikk i nærheten av bedehuset. Ny butikk ble bygd, og ti-åringen Audun husker at han var med på flyttinga. Han hjalp også til med å prise varer og utførte forefallende arbeid som en guttunge på hans alder kunne utføre. Spesielt godt husker han at det var stas og få være med når faren skulle bringe varer til kunder på Hølonda.

    De først skoleåra gikk Audun på gamle Rosmælen skole. Da den nye skolen ble tatt i bruk i 1961, ble det overflytting dit. Etter sjuårig folkeskole fortsatte han på framhaldsskolen, og deretter realskolen, før han kom inn på gymnaset.

 

Butikk og handel 

ble yrkesvalget

Anders Lilleberg var sentral innen skisporten i Trøndelag. Da Audun skulle finne seg en jobb, fikk han tilbud om jobb som regnskapsfører for skibingo og skikretsen. I 1976 overtok Audun butikken på Kvål etter far sin.

    – Jeg jobba døgnet rundt, og fant etter hvert ut at dette kunne jeg ikke leve av. Jeg ønsket meg noe annet. Etter tre år som butikkmann solgte han butikken tilbake til far Anders.

Året før han overtok butikken i 1975 hadde Audun og kona Kristin bygd bolig på Gimse. Familien var allerede økt fra to til seks. I 1972 kom de to tvillingguttene Stian og Tage til verden. To år senere kom det et nytt tvillingpar, denne gangen ble det to jenter, Tone og Silje.

Gikk Norsk

kjøpmannsinstitutt

Da Anders tok over butikken igjen, leide Audun og familien ut huset på Gimse og flytta til Tranby utafor Drammen.

    – Der gikk jeg ett år på Norsk kjøpmannsinstitutt og lærte meg å drive butikk. Han forteller at søstera Mona som på den tida spilte 1. divisjons håndball på Strindheim, også kom dit og gikk på den samme skolen.

 

Jobb hos Kjeldsberg 

i midtbyen

Vel tilbake i Trøndelag fikk Audun jobb hos Kjeldsberg som hadde dagligvarebutikk i krysset Søndre gate/Olav Tryggvasons gate.

    – Der hadde vi et unikt vareutvalg som de andre dagligvarebutikkene ikke hadde. Da snakker vi om eksotisk kryddersorter, helsekost og ost. Vi var også de første som solgte Taco. Det kom folk helt fra Nord-Norge for å handle, forklarer han.

    I en periode på 80-tallet satt han også som leder for Samarbeidsgruppen Midtbyen. Han var også styreleder i selskapet til Karl Åge Wikstrøm da han drev Lisbetseter i Skaun.

 

Diplomoppgave om 

kjøpesenter på Melhus

Da han var elev ved Kjøpmannsinstituttet laget han en diplomoppgave. Prospektet gikk ut på å starte et kjøpesenter på Melhus i 1980.

    – Jeg fant ut at det var potensiale for et kjøpesenter på Melhus som måtte inneholde forskjellige butikker. Kjøpesenteret skulle eies av melhusbygg, og skulle også inneholde barnehage hvor vi som jobbet der kunne benytte for ungene våre.

    Han forteller at de gikk ut i avisa og ba folk som var interessert om å melde seg på. Ti stykker meldte interesse.

    – Jeg gikk i forhandlinger med Resell som eide Lena gård, om å få kjøpe tomt. Det var tomta der Melhustorget står i dag, men tomta var større enn den som Melhustorget har. Resell sa: «Før jeg sier ja vil jeg se prospektet. Jeg sendte det til ham, og fikk svar etter en stund. I svaret sto det at han ville bygge kjøpesenter sjøl, og leie det ut til de som var interessert. Jeg fikk tilbud om å drive dagligvarebutikk».

    Audun forteller at Resell hadde snakka med Asko.

    – Da jeg fikk se tegninger av bygningen som Resell planla, syntes jeg det var for lite. Jeg mente det måtte være en viss størrelse. Noen år senere ble Melhustorget bygd. Seks år etter det ble City syd, som var mye større bygd.

 

Starta butikk på City syd

Da han slutta hos Kjeldsberg i 1987, var det fordi butikken ble lagt ned og lokalene ble overtatt av Rema 1000 og Odd Reitan som på den tida var i voldsom vekst, og konkurrerte ut andre dagligvarebutikker.

    Audun viste at spesialproduktene som Kjeldsberg hadde, som de andre dagligvarebutikkene ikke hadde, var etterspurt. Han starta butikk på City syd og tilbød disse produktene. Han åpna også to spesialbutikker i Britanniapassasjen.

    – Så kom bankkrisen på slutten av 90-tallet. Butikken på City syd gikk bra, men det gjorde ikke de andre to butikkene. Jeg ble slått personlig konkurs. Vi mistet også huset, men fikk bo her, forklarer Audun.

 

Radio 1 og reklamesalg

Noen år tilbake til midten av 80-tallet. Myndighetene ga mulighet til å gi konsesjon for å drive nærradio. I 1986 kom Radio 1 igang på Melhus. Audun ble spurt om å være styreleder, noe han aksepterte. Dette skulle etter hvert vise seg å bli en svært konfliktfylt rolle. Etter ei tid trakk han seg og starta foretaket Ekko lyd og bilde, der også far Anders var med. Firmaet solgte reklame, og han husker spesielt at de solgte reklame for flyselskapene. Da leide de et fly som fløy over Lerkendal når det var fotballkamp der, og reklamerte.

    Audun hadde også i en periode undervisning i markedsføring og ledelse ved Voksenopplæringa i Melhus. Han var også timelærer ved Nidareid handelsskole i fire år fra 1983 til 87.

 

Aktivitetspark

Audun hadde ideen om å lage en aktivitetspark på Melhus. Sammen med Bjørn Gunnar Søbstad i Rotary lanserte de forslaget. Parken skulle ligge nord for Melhusbrua i området Bagøien. Der planla de også ei tjønn som kunne brukes til vannsport. Planen måtte skrinlegges da ingen av grunneierne ville være med på det.

    Han har også solgt kinoreklame. Audun overtok agenturet etter Sverdrup Dahl, som senere ble overtatt av Capa kinoreklame, hvor han ble tilbudt jobb.

 

Mer praktisk arbeid

Etter å ha jobbet mange år der de fysiske anstrengelsene i stor grad hadde vært fraværende, ble det en litt annen tilværelse jobbmessig da sønnen Tage oppdaget potensialet i å starte med legging av flytspalting av gulv. Det holdt de to på med i mange år fra 1991 til 2005.

    De siste åra har Audun jobba hos entreprenørfirmaet Søbstad AS på Heimdal. Også der har han drevet blant annet med flytspalting av gulv, og utført diverse etterarbeid. Når han nå fyller 70 år, har han valgt å pensjonere seg. Det betyr at hans siste arbeidsdag blir i morgen fredag. 70-årsdagen er førstkommende mandag.

Bilde: 

Det er blitt mange medaljer etter å ha konkurrert på vannski.

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (690)/Comments (0)

Siste utgave