X

Responsive image

Nyheter
Sagastien  – en nasjonal severdighet som ikke utnyttes

Sagastien – en nasjonal severdighet som ikke utnyttes

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, October 27, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Sagastien i Melhus ble etablert i 1999 som kommunens 1000-årssted. 20 år etter er 1000-årsstedet i forfall.

AV JENS GRANØIEN

Rotary i Melhus sammen med Melhus historielag har vært engasjert i Sagastien, og har i flere henvendelser til kommunen påpekt at Sagastien er i forfall, og bedt om at noe måtte gjøres. Henvendelsen har ikke ført til at noe er blitt gjort. Tirsdag inviterte de to organisasjonene seg sjøl til møte i formannskapet for å ta saken opp, ansikt til ansikt med politikerne. Torgeir Gunleiksrud og historielagets Ola Huke kom.

    Torgeir Gunleiksrud som representerte Rotary opplyste at han hadde vært på mange kulturstier i Norge, men han hadde aldri vært på en kultursti som ikke var en sti, bortsett ifra Sagastien i Melhus.

    Gimse og Rimol er i nasjonal sammenheng kjente historiske områder med henvisning til dramatiske begivenheter, nedtegnet i Snorres Kongesagaer. Sagastien er etablert i område med historiske plasser og bautaer, hvor Jarlshola og bautaen til minne om Einar Tambarskjelve, kan nevnes. Informasjonstavler med detaljopplysninger er satt opp.

Nasjonal severdighet som ikke er utnytta

Gunleiksrud var slett ikke nådig i sin kritikk av den stemoderlige måten Sagastien er blitt behandla på i Melhus kommune.

    – Stien henger ikke sammen med Rimol og grisehuset der drengen Kark tok livet av Håkon Jarl. Ikke en gang 20 år etter at stien ble etablert er det gjort noe. Det er ganske spesielt, slo Gunleiksrud fast.

    Han sa også at tusenårsstedet på Monsstuflata er forfalt.

    – Jeg skjemmes. Det er i forfall. Det blir ikke rydda, og stien blir ikke brukt. Den har stort potensiale, ikke bare lokalt, men også nasjonalt. Det er en nasjonal severdighet som ikke er utnytta, slo han fast.

Bilde:

Torgeir Gunleiksrud sa han skjemmes over at forfallet i Sagastien. Han sa at Sagastien ikke bare er en lokal, men en nasjonal severdighet. (Arkivfoto).

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (635)/Comments (0)

Siste utgave