X

Responsive image

Nyheter
Den siste reven i Melhus

Den siste reven i Melhus

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, January 8, 2020/Categories: Startsiden, Nyheter

Stortinget har bestemt at pelsdyrnæringa i Norge skal avvikles innen 2025. I Melhus kommune blir Pål Randen på Hovin den siste som avvikler pelsdyrholdet. Kommende søndag er det slutt. Da er det ikke rev i bur igjen i Melhus kommune.

 

AV JENS GRANØIEN

Bare ei uke tidligere er det fortsatt igjen cirka 100 rev av cirka 4000 på det meste på farmen til Pål Randen.

- Søndag er det slutt. Jeg slutter ikke frivillig poengterer Pål Randen som har lyst til å fortsette med pelsdyr.

Det har vært mye snakk om kompensasjonsordninga, eller mangel på kompensasjon for de som blir tvunget til å legge ned pelsdyrholdet. Regjeringa har måttet gå tilbake på sitt opprinnelige forslag som både de som driver med pelsdyr, men som det heller ikke var flertall for i regjeringa. Det var Frp som varslet omkamp om erstatningsordninga. Det er fortsatt misnøye med det forslaget som skal legges fram for Stortinget i februar, selv om det er litt bedre enn det opprinnelige forslaget. Pelsdyrbøndene mener fortsatt at de kommer dårlig ut fordi de ikke får kompensert for arbeid og kapital som er lagt ned i pelsdyrfarmen.

De som har gjort opp for seg får ingen ting

Pål Randen sier at sånn som erstatningsordninga er innretta må han rett og slett regne med tap dersom han leier hjelp til å rive ned pelsdyrskurene. Gjør han det sjøl får han 250 kroner timen. Det som enda verre er at det er gjort forskjell på de som har gjort opp for de investeringene som er foretatt, og de som har tatt opp lån og som har gjeld. Gjelda blir dekket, med de som har gjort opp for seg, som Randen, at de har brukt av inntekta fra næringa til å investere, blant annet i å imøtekomme de krava som stadig har kommet, får ingen ting dekket.

- Dermed blir vi som ikke har gjeld i farmen straffa. Noe er galt når de straffer de som gjør opp for seg etter hvert, som driver godt og som er gjeldfri, sier Randen. Han forteller at han har lagt ned mye penger i farmen som han hadde håpet og fått kompensert. Alle får 800 kroner per tispe.

Bilde: Dette blir den siste reven som blir pelsa på farmen hos Pål Randen, og blir dermed den siste av sitt slag i Melhus kommune. Randen har bestemt at denne ni år gamle hannreven av rasen Sunglow, skal avlives helt til slutt. Dattera Anna Angeline på elleve år, som ofte har vært med og hjulpet til på farmen, synes også det er synd av det nå blir slutt med rev.

Les mer i Gaula

Print

Number of views (1228)/Comments (0)

Siste utgave