X

Responsive image

Nyheter
Jamila fra Afghanistan på flukt med fire små barn – nå har hun bodd i Melhus i tjue år

Jamila fra Afghanistan på flukt med fire små barn – nå har hun bodd i Melhus i tjue år

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, January 29, 2020/Categories: Startsiden, Nyheter

Jamila Meskinyar har et trivelig hus i Melhus. Inne er det lyst og vakkert, med dekorasjoner og gjenstander som forteller om hennes bakgrunn.

Jamila Meskinyar  kom til Norge i desember 1999. Det er nå litt over tjueår siden. Hun hadde medseg sine fire barn, Jama, Nilofer, Samim og Sanjar.

Jamila er fra Afghanistan. Barndomsheimen hennes var i Herat, et sted som ligger vest i landet, nær grensa mot Iran. Jamilas morsmål er dari, et språk i slekt med persisk. Det er en stor del av afghanerne som snakker dari.

    I 1979 invaderte Sovjet Afghanistan. Jamila gikk da på skolen, i niende klasse. Det hadde ikke vært like lett for ei afghansk jente å gå på skole. Hun måtte late som hun var i annet ærende når hun var på veg til skolen. Det kunne være direkte farlig for ei jente å avsløre at hun var elev. Jamila var fra en familie som hadde boklige interesser og forståelse for hvor viktig skolegang var, også for ei jente. 

    Hun mistet faren sin tidlig. Mor hennes ble presset til å betale penger til muslimske aktører for at jenta skulle få lov til å fortsette på skolen. Hvis de ikke fikk penger, eller hun ikke sluttet å gå til skolen, ville de ta henne. 

 

Studerte i Ukraina

Redningen ble at mora og Jamila flyttet til Jamilas søster og ektemann i Kabul. Svogeren var politiker og hadde mange venner i det muslimske partiet. Det ble en beskyttelse for Jamila, som kunne fortsette i fire år til på skolen. Jamilas bror studerte i Ukraina. Han kom og besøkte familien. Jamila ble inspirert, og forstod at  også hun kunne studere. Om hun klarte opptaksprøvene, ville det bli en befrielse for henne. Hun var blitt tenåring og det var mange på det tidspunktet som ville gifte seg med henne.

    – Jeg ville ikke gifte meg, sier hun. – Jeg ville studere og lære mer.

    Hun klarte eksamener som kvalifiserte henne for studier i Ukraina. Regjeringa bestemte videre hva de afghanske studentene, det var flere som ble sendt til Kiev, skulle studere, hva landet hadde mest bruk for. I 1982 dro hun sammen med flere afghanske ungdommer til Ukraina. 

    – Det var fint å komme til Kiev, sier hun. 

Bilde: I barneåra gikk Jamila på skole med stor risiko for eget liv og helse – jenter skulle ikke gå på skole. 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (1363)/Comments (0)

Siste utgave