AV HEGE WILLADSEN
– Dette visste vi ingenting om, sier fagleder ved Horg Sykhjem sitt kjøkken, Mona Esphaug da avisa Gaula er på besøk der hun jobber.
– Det er Rita Bolland som jobber med MerSmak som har nominer oss, og nå er vi en av finalistene til Mangfoldprisen.
Mangfoldprisen er statens utmerkelse for fremragende bruk av innvandrere sin kompetanse i arbeidslivet. Både store og små bedrifter, virksomheter kan foreslås, og hvem som helst kan foreslå. Prisen går til ledere og ansatte som vet at det som gjør oss ulike, gjør oss sterkere sammen.
Mange kriterier
For å bli nominert til Mangfoldprisen, så er det mange kriterier som må oppfylles. Det skal være etnisk mangfold, den nominerte må kunne vise til eksempler på god bruk av innvandrernes kompetanse, virksomheten må være en som bidrar til kompetanseheving av innvandrere som for eksempel bruk av praksisplasser. Det var noen få av 10 kriterier som må være tilstede for å kunne bli nominert. På kjøkkenet på Horg Sykehjem, så finner vi mer enn bare etnisk norske som jobber. Rita Bolland sier til avisa Gaula at juryen har sett på alle de nominerte, og det at Horg Sykehjem er blant finalisestene nå, det er at de våger å satse på mennesket.
– Trygghet og tillit, latter, glede og litt vennskapelig erting rundt gryta. Dermed har du en oppskrift som gir noe mer til dem som trenger det mest, sier Rita Bolland.
Samarbeid med MerSmak
Mona Esphaug har jobbet på kjøkkenet på Horg Sykehjem siden 2001, og de siste årene har hun jobbet tett på prosjektet MerSmak. Det er et prosjekt som holder til på Lundamo skole, og det er tre kokker fra sykehjemmet som er med og veileder innvandrerne på kjøkkenet. I tillegg til Mona, er det Lena Helgemo og Silje Pedersborg. MerSmak lager mat til elevene ved Lundamo skole, og de er også gode på street-food. Mat som er populært på festivaler, for det er mat du kan spise stående med en hånd mens du holder drikke i den andre hånda. Rita Bolland, som er leder for prosjektet, har sagt tidligere til avisa Gaula, at i tillegg til å gi innvandrere arbeids – og språkpraksis, så gir innvandrerne mye tilbake i form av for eksempel matoppskrifter fra sitt eget land. Dette har også kjøkkensjef Mona Esphaug benyttet seg av. Men Mona forteller heller om stemninga på kjøkkenet enn om maten de lager, og latteren sitter løst.
Bilde:
Fagleder ved Horg Sykehjem Mona Esphaug sammen med Najat Hamed Abbaker Hasan fra Sudan. De jobber godt sammen, og Mona sier Najat får prøvd seg i det norske språket på kjøkkenet.
Les mer i Gaula